szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha megfelelő védettséget adnak, az orosz és kínai vakcinából is vehet a kormány – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. Arról is beszélt, a SZÉP-kártyára jövőre is a megemelt összeg, 800 ezer forint kerülhet. A kormány további szigorításokról nem döntött, nem tudta megmondani, mi lehet az a lélektani határ, mikor lépni kell.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hosszan tárgyalt a kormány a vírushelyzetről, azonban további szigorító intézkedéseket nem hozott. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón arról beszélt, világszerte mindenhol romlik a helyzet, így Magyarországon is, mind a fertőzöttek, mind az elhunytak számát nézve. Itthon 1305 áldozata van a járványnak, egy millió főre vetítve ez 129 embert jelent, ami jóval az uniós átlag alatt van, ami 357.

A fertőzöttek egymillióra vetített arányát nézve 8 ország van Magyarország előtt, 13 mögötte. A miniszter szerint az egészségügyet sikerült a járványra felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani, az ágyak 47 százaléka jelenleg is üres. Elmondta azt is, november 1-jével 20 százalékkal nő az ápolók bére, amit később egy 30 százalékos emelés is követ.

A Magyar Orvosi Kamara több pontban kritizálta a béremelésről is szóló törvényt az átvezénylések, a másodállások várható tilalma miatt. Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy ezekről a részletekről kormányrendeletben döntenek majd, a kamarával tárgyalnak és szerinte ezeket a kérdéseket megnyugtatóan lehet majd rendezni. A háziorvosokról legkésőbb két hét múlva dönthet a kormány. Ennek irányáról semmit nem mondott.

A vakcináról is beszélt Gulyás, kiderült, hogy a korábban bemondottnál több, 6,5 millió oltóanyagot foglalt be a kormány, 13 milliárd forintért. Szintén újdonság, hogy a kínai és orosz vakcinát is megvizsgáltatják az operatív törzzsel, és ha ezek valódi védettséget adnak, a kormány kész belőle venni. Korábban ennek ellenkezőjéről beszélt Gulyás.

Gulyás arra is biztatott, mindenki oltassa be magát influenza ellen. Azt mondja, ha kétszer annyian oltatnák be magukat, mint tavaly, akkor is elég lenne a rendelkezésre álló 1,3 millió vakcina, de ha ez kevés lenne, akkor beszereznek, illetve gyártatnak még itthon.

Egy kormánydöntést jelentett be Gulyás, miszerint a SZÉP-kártya-szabályokat meghosszabbítják 2021. június 30-ig. Ennek értelmében továbbra is megemelt összeget, 400 ezer forintot lehet adni (és költeni) szálláshelyekre, 265 ezret vendéglátásra, 135 ezret szabadidőre. Ez összesen évi 800 ezer forintos juttatást jelent. Egyelőre bizonytalan, mikor lehet külföldre menni, Gulyás továbbra is kéri, hogy ezt ne tegyék a magyarok (és szabályok sem teszik könnyűvé), főleg síelni ne menjenek, hiszen korábban hüttékben alakultak ki gócpontok. Itthon is várhatók korlátozások a síközpontoknál, de ennek részleteiről nem beszélt.

Jöjjenek a kérdések és válaszok, témakör szerint csoportosítva.

  • Járvány

Több újságíró azt firtatta, hogy a kormány a szigorítások mérlegelésekor miért nem a járvány második hullámának halálozási adatait nézi meg, hiszen azok sokkal rosszabbak, mint az első hullám alatt voltak, ezt az idősávot nézve az ország sokkal rosszabbul áll uniós összevetésben is.

Bárhogy tették fel a kérdést, Gulyás mindig azt mondta, egy országról, egy védekezésről van szó, a védekezés sikerét a járvány kezdetétől lehet értékelni, ezért veszik a teljes adatsort. Szerinte pár hetes vagy hónapos adatokat nem érdemes figyelembe venni.

Azt is többször elmondta, cél az ország működőképességének fenntartása, de szükség esetén szigorítani fog a kormány. Nem mondta meg, mi lehet az a lélektani határ, amikor már lépni fognak (ez jelenthet kijárási korlátozást, vagy más, tavasszal megismert elemet). Az irányadó az, hogy a mostani előírásokat kell szigorúan betartani. Nincs olyan terv, hogy felsőtől áttérjenek digitális oktatásra.

Noha Orbán Viktor miniszterelnök pár hete még arról beszélt, a járvány december végén, január elején tetőzhet, Gulyás most nem bocsátkozott ilyesfajta becslésekbe, "meglátjuk" – zárta rövidre a kérdést.

Kiderült az is, a járványügyi szakemberekkel annak ellenére kapcsolatban van még a kormány, hogy többen közülük kritikákat fogalmaztak meg a kormány járványkezelésével kapcsolatban. Jakab Ferenc pécsi professzorral például három héten belül beszéltek úgy, hogy a miniszterelnök is jelen volt.

A maszkviselési szabályok be nem tartását nem bünteti szigorúbban a kormány, a jelenlegi legfeljebb 50 ezer forintos bírság elég elrettentő – mondta Gulyás.

A miniszter sem tudott érdemi választ adni a hvg.hu azon kérdésére, hogy miért van több aktív fertőzött, mint ahányan hatósági házi karanténban vannak (az eltérés csütörtökön durván 10 ezres volt úgy, hogy karanténba bekerülnek a szoros kontaktok, a külföldről hazajövők is, akik egyáltalán nem biztos, hogy betegek). Elvileg a koronavírussal fertőzötteknek is hatósági karanténban kellene lenniük – mondta a miniszter. Az eltérés csak úgy fordulhat elő, hogy "az érintett beteg nincs benne a statisztikában". Felvetésünkre, hogy több igazolt fertőzött késve kapja meg a karanténhatározatot, Gulyás azt mondta, ugyan helyes lenne, ha ők gyorsan megkapnák a dokumentumot, de miután nekik amúgy is otthon kell maradniuk, ha választani kell, először nyilván a kontaktokat kell értesíteni.

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Csütörtökön Magyarországon 34 016 koronavírussal fertőzött embert tartottak számon, míg hatósági házi karanténban mindössze 25 203 ember volt. A többezres különbség nem egyszeri eset, hetek óta jelentősen eltér az aktív (vagyis jelenleg is) fertőzöttek száma azokétól, akik karanténban vannak.

Gulyás nem cáfolta a Telex információját, miszerint egy korábbi államtitkár, aki most miniszterelnöki megbízott, kórházban, lélegeztetőgépen van. A személyiségi jogok védelme miatt név nem hangzik el.

Orbán Viktort és Gulyás Gergelyt nem tesztelték le Varga Judit miniszter koronavírus-fertőzése miatt, az eddiginél szigorúbb elővigyázatosság a kormányülések előtt sem kell (most testhőt mérnek, újságírói kérdésként felmerült, kell-e rendszeres tesztelés.)

  • Egészségügy

A Magyar Orvosi Kamara 8 pontos javaslata (amiben a kifogásaikat sorolták) képzi a tárgyalási alapot – mondta a hvg.hu kérdésére. Egy megyei közgyűlési képviselő felvetette a háziorvosi praxisok államosítását, ami Gulyás szerint nem indokolt. Azt mondta, erről is az orvosokkal tárgyalnak, olyan megoldás jön, amit ők is támogatnak.

  • Belpolitika

Kiderült, ha Gulyás Gergely személyes döntésén múlt volna, újraindul a 2022-es választáson egyéni körzetben, azonban az elnökség máshogy döntött. Mérlegelték, hogy a kormányzati munkában, illetve az országos kampányban kire van nagyobb szükség. Varga Mihály miniszter is közölte már, hogy nem indul, ugyanígy tett Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és Hollik István is.

Gulyás szerint további meglepetés nem várható, és nem arról van szó, amit Karácsony Gergely gondol, hogy feladták volna Budapestet. Gulyás azt mondta, az egyéni választókerületekben olyanok indulnak majd, akiknek jó esélyük van a lehető legtöbb szavazatot megszerezni, "a Hegyvidéken győzelemre is van esély" (2018-ban hat fővárosi körzetet nyert a Fidesz úgy, hogy az ellenzék a döntő többségben megosztott volt), jó szívvel ajánlotta maga helyett Fürjes Balázs államtitkárt. A miniszter szerint amúgy a fővárosban is 41 százalék a Fidesz támogatottsága, ráadásul szerinte itt nincs igazán jelentősége annak, hogy egy az egy ellen indulnak majd, hiszen a fővárosban korábban sem hárompólusú volt a politikai mezőny.

Ezt ez a cikk árnyalja:

A pofontól védi embereit, de a kampányt is eredményesebbé teheti Orbán húzása

A kínos kudarctól óvás lehet az egyik oka annak, hogy a Budapesten két éve győzni tudó Varga Mihály, Gulyás Gergely és Kocsis Máté nem indul egyéniben 2022-ben, a felmérések ugyanis azt mutatják: az ellenzék összefogással simán verheti a fővárosban a Fideszt.

Kiderült az is, a választási törvényt érdemben nem módosítják, a kamupártokra vonatkozó szabályozás szigorodhat tovább, esetleg az olyan technikai részleteken változtatnak, amely után nem kell már kígyózó sorokra számítaniuk az átjelentkezőknek.

Gulyás megerősítette, hogy valóban Szászfalvi László képviselő lánya, Szászfalvi-Farkas Lenke lett a genfi konzul, aki szerinte alkalmas erre a posztra. Igaz ugyan, hogy korábban gyakornok volt, de ez nem azt jelenti, amit sokan gondolnak, hanem komoly munkát, egy EP-képviselő mellett.

„Feltételezem, hogy nem apjának köszönhető a konzuli kinevezése”, sem előnyt, sem hátrányt nem jelenthet, ha valaki egy képviselő gyereke, így nem is lehet ezért kizárni a jelentkezők közül. Amennyiben mégis ez játszott volna szerepet, az nem lenne helyes – jelentette ki a miniszter.

Kiderült az is, Orbán Viktor miniszterelnök a háromösszetevős influenzaoltást kapta meg. A kormány a másik, négyösszetevős (kisgyerekeknek és veszélyeztetetteknek való) oltásokból nem tartalékol készleteket, azokat megkapják az orvosok.

  • A homoszexuális párok családhoz való joga

Ferenc pápának a homoszexuálisok családhoz való jogáról szóló kijelentéséről is kérdezték Gulyást, aki azt mondta, a magyar jogrendben benne van a melegek bejegyzett élettársi kapcsolata, amit még a balliberális kormány vezetett be, a Fidesz pedig nem nyúlt hozzá. Házasságot ugyanakkor a pápa sem szorgalmaz.

Az örökbefogadás megtagadását, illetve megnehezítését feszegető kérdésre azt mondta, elsősorban házaspárok fogadhatnak örökbe a magyar szabályozás szerint, ami a gyerek fejlődését szolgálja. Szintén nem kirekesztő szerinte a családtámogatási rendszer, ami Magyarországon gyerekhez kötött, gyerek pedig férfi és nő kapcsolatából születhet, ezért a családtámogatás kiterjesztése a meleg párokra értelmezhetetlen.

Orbán nyilatkozatáról is szó esett, amelyben arra szólította fel a melegeket, hogy „hagyják békén a gyerekeket”. Gulyás azt mondta, az erre reagáló civil szervezetek felháborodása „hülyeség”.

  • Gazdasági ügyek

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy jövőre tartható-e a várt 4,8 százalékos növekedés, az attól is függ, meddig tart a járvány, illetve szükség lesz-e komolyabb korlátozó intézkedésekre. A Magyar Közlönyből kiderült, novemberben 1,2 százalékos pótlólagos nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok, az adószabályokon nem változtatnak.

Arra a kérdésre, hogy várhatók-e újabb gazdasági akciótervek, Gulyás azt mondta, lehet egyedi döntéseket hozni, de a legfontosabb a beruházások ösztönzése, különös tekintettel az építőiparra. Az hat ugyanis igazán a növekedésre.

Arra a kérdésre nem válaszolt, mennyi lehet jövőre a minimálbér, ezt a kormány a felek megállapodására bízza, csak akkor lép, ha ez nem sikerül.

  • Szemkilövetőzés és SZFE

Az egyik kormányoldali újságíró az október 23-i ellenzéki tüntetésről kérdezi Gulyást (nem derült ki, hogy mire gondol, Hadházy Ákosék autós tüntetést tartanak az MTVA-nál, amire az ellenzéki pártok nem mennek el, illetve utána lesz SZFE miatti tüntetés is), mire a miniszter azon élcelődik, hogy ellenzéki tüntetésen nem szoktak sokan lenni, amúgy ők a járvány miatt nem tartanak semmilyen megemlékezést. Ez lenne a felelős magatartás mástól is.

De most nincs rendkívüli jogrend, az is szervezhet gyűlést, akinek az időszakában kilőtték annak a szemét, aki egy megemlékezésen részt vesz.

Az SZFE ügyébe továbbra sem szólnak bele, a tiltakozókkal a kormány nem tárgyal. Gulyás szerint itt a kuratóriumnak van dolga, bízik benne, hogy helyzet mielőbb rendeződik. Egy kérdésre válaszolva elmondja, nem színvonalas formája a tiltakozásnak, amit a zuglói Szent István Gimnázium tantestülete választott –ahol a szobrot körbetekerték a tiltakozás jelképévé vált piros-fehér csíkos szalaggal.

Az MTVA hosszan faggatja Gulyást a VII. kerületi – azóta lemondott és kilépett – DK-s politikus ügyéről, aki a gyanú szerint áramot lopott, illetve a feltételezések szerint bitcoinbányát üzemeltettek a benti gépén. Gulyás hosszú percekkel később adja meg a tökéletesnek tűnő választ: ha mindenképp neki kell a politikai következtetést levonni, akkor azok a pártok, amelyek korrupcióról beszélnek, nézzenek szét a saját házuk táján.

Azt nem árulták el a kormányinfón, hogy az MTV Music Award házigazdaságáért mennyi közpénzt fizetett a Magyar Turisztikai Ügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II

Tizenezret spórol, ha kattint párat: ingyenes a Star Wars Battlefront II