szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése. Értesüléseink szerint a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

Az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A Szegedi Tudományegyetem több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre 2000. január 1-jén. Akkor három egység adta fel saját területén meghatározó, közismert személyiségének nevét: a bölcsész-, társadalom- és természettudományokkal foglalkozó József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem.

A most tervezett névváltás azt jelentené, hogy a jelenleg tucatnyi tudományterületet összefogó intézményt egyetlen, természettudományos-orvosi identitás zászlaja alá terelnék. (Az intézményt jelenleg vezető rektor, Rovó László fül-orr-gégész szakorvos.)

Érdeklődtünk a névváltoztatási szándék fogadtatásáról az intézmény különböző egységeihez tartozó egyetemi polgároknál. Meglepetésünkre szinte senki sem értesült a változtatási szándékról, miközben úgy tudjuk, az egyetemi vezetésnél az átnevezés már hónapok óta napirenden van.

Aki hallott a tervről, az kétségeit fejezte ki. Az általunk megkérdezett források szerint a már bejáratott és nemzetközileg is jegyzett név lecserélését jelenleg semmilyen ismert tényező nem indokolja. Nemzetközi színtéren ráadásul a név többszörösen "foglalt", ugyanis Szent György hasonlóan csengő nevét világszerte több felsőoktatási intézmény is viseli – míg Szeged városét természetesen egyetlen másik egyetem sem. Ráadásul az SZU rövidítés a Szegedi Tudományegyetemmel összemérhetően rangsorolt Sencseni Egyetem (Shenzhen University) nevének közismert abbreviációja, illetve a pozsonyi Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

A névváltoztatásról az SZTE szenátusa mondhatja ki a végső szót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése