szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A javaslatcsomag a civilek szerint szembemegy az ENSZ és az Európa Tanács irányelveivel is.

Tizenegy civil szervezet közleményben tiltakozik az örökbefogadást szigorító törvényjavaslat ellen. Szerintük még több gyermek nő majd fel állami gondoskodásban és kerül külföldre örökbefogadó szülőkhöz, ha elfogadják a tervezetet.

A civil szervezetek pénteki közös közleménye szerint a kormány ellehetetlenítené az egyedülállók – és velük együtt az élettársi kapcsolatban vagy azonos nemű párkapcsolatban élők – örökbefogadásának lehetőségét, csökkentve ezzel az örökbefogadók számát.

A szervezetek szerint az állam nem jó szülő, és szakértők szerint egy nevelőintézet még akkor sem tudja megadni a gyermekek fejlődéséhez szükséges figyelmet és érzelmi biztonságot, ha nem történnek ott például bántalmazások.

Ezért minden gyermek érdeke az, hogy ne nevelőintézetben, hanem családban vagy közösségi gondozásban nőjön fel, ami megegyezik az ENSZ és az Európa Tanács irányelveivel is

– írták.

Hozzátették, hogy a javaslatcsomag – az örökbefogadás aránytalan megnehezítésén túl – a transz- és interszex gyermekek jogait is tovább csorbítaná.

A közleményt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Közösség, a qLit – Leszbikus Magazin és Programszervező Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért írták alá.

A magyar kormány múlt hét kedden több törvényjavaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek. Ezek egyike az igazságügyi törvények módosítására tér ki, súlyosan korlátozná például az egyedülállók örökbefogadását. A törvény mindenkit, aki nem házasságban él, egyedülállónak tekint – örökbe fogadók azt a törvénymódosítást, amely a jövőben csak házaspároknak engedélyezné az örökbefogadást. A gyámhatóság csak akkor tehetne kivételt, ha a családpolitikáért felelős miniszter (jelen esetben Novák Katalin) méltányosságból engedélyezi az alkalmassági vizsgálatot.

Novák Katalin a Hír Tv-nek arról beszélt, a kormánynak az a célja, hogy minden gyerek családban nőhessen fel, az örökbefogadásnál pedig mindig a gyermek érdekét kell szem előtt tartani, ezért elsősorban házaspárok örökbefogadását támogatja a törvény.

Ha nincs alkalmas örökbefogadó házaspár, akkor egyedülálló is lehet örökbefogadó – mondta. Novák azt is elmondta, a szabályozás nem arról szól, hogy miniszterként személyesen szubjektív döntéseket hozzon, minden esetben vizsgálat indul, a döntés szakvélemény alapján születik.

Az Európai Tanács is megszólalt az ügyben. A szervezet emberi jogi biztosa felszólította a magyar Országgyűlést, hogy halassza el a kormány által a múlt héten előterjesztett törvényjavaslat-tervezetekről szóló szavazását. Azt mondta, ezek elfogadása messzemenően káros lenne az emberi jogok magyarországi helyzetére.

Európa Tanács: Sértenék az emberi jogokat a kormány múlt keddi törvénymódosító javaslatai

Czeglédi Fanni-Serdült Viktória Itthon Hidegzuhanyként érte az érintetteket a kormány javaslata, amely miniszteri engedélyhez kötné az egyedülállók örökbefogadását. A szakértő attól fél, a döntés az örökbefogadásra váró gyermekeket érinti majd a legrosszabbul, mások szerint pedig a törvénnyel a hazai meleg társadalmat bélyegezhetik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

Az új Fiat-modellek kétharmada elektromos lesz 2021 végére

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény