szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németh Balázs bemondóként dolgozik az MTVA-nál. Ő volt az, aki korábban “primitív, bunkó, felháborító akciónak” nevezte Hadházy Ákos egy akcióját.

Bruttó 1 millió 739 ezer forint az alapbére Németh Balázs közmédiás híradósnak – írta a Hírklikk. Az erről szóló információt a jogerős bírósági ítélet felszólítására adta ki a közmédia tartalomszolgáltatója, az MTVA.

A közérdekű adatigénylést Litresits András ügyvéd (aki a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja és a pártot több más ügyben is képviselte) kezdeményezte, azt követően, hogy Németh Balázs az egyik híradós szereplésekor úgy vezette fel Hadházy Ákos ellenzéki képviselő parlamenti táblás akcióját, hogy

primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék”.

A vonatkozó adásról a Médiatanács nevében annak elnöke, Karas Mónika azt közölte, hogy a Híradó három alkalommal is megsértette a politikai hírhez hírolvasói vélemény fűzésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Az ügyvéd ezután kezdeményezte a közérdekű adatigényelést, hogy megtudja, milyen díjazásban részesül Németh.

Az ügymenet nem volt egyszerű, mert az MTVA első körben megtagadta a kérés teljesítését, Litresits ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz (NAIH), majd pedig a bírósághoz fordult, ugyanis a hatóságnál sem járt sikerrel. A bíróság viszont kimondta: az MTVA-nak nyilvánosságra kell hoznia az adatokat.

A szolgáltató november 25-én közölte a híradós fizetésével kapcsolatos információkat, melyekből kiderült: Németh Balázs bruttó 1 739 000 forintos alapbért kap. Az azonban nem derült ki, hogy Németh szerződése mettől meddig tart, és hogy jelenleg is ilyen díjazásban részesül-e. Az sem lett tisztázva, hogy a híradós akkor ennyit kapott-e, amikor több hónapra lekerült az M1 képernyőjéről. A hiányos adatközlés miatt Litresits András a Kúriához fordult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
24.hu: Kiszáll a Hundubból a belize-i tulajdonosa

24.hu: Kiszáll a Hundubból a belize-i tulajdonosa

Csak nyolc állami egyetem marad?

Csak nyolc állami egyetem marad?

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték

Szijjártó: Kínában a vakcinát a 60 év fölöttieknél is engedélyezték