szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ő azzal számol, hogy a fiatalokat nyáron vagy ősszel olthatják be.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy ilyen méretű világjárvány nem ér véget a védőoltással - mondta a 24.hu-nak Prinz Gyula infektológus, a Magyar Orvosi Kamara szakértője. Szerinte akkor lesz kézben tarva a járvány, ha a lakosság 60-70 százaléka "ellenanyaggal" rendelkezik (ez vagy oltást vagy a fertőzésen átesést jelenti - a szerk), ám ettől maga a vírus még nem tűnik el.

"A vakcina nem teljes megváltást jelent", viszont vissza lehet térni a normálisabb élethez és csökken az egészségügy terhelése. A szakértő szerint

Egy jól működő, biztonságos vakcinával sem dobhatjuk el a maszkot.

Szerinte a "kívánatos oltási sorrend", ha először az egészségügyben dolgozókat oltják be (ezt már be is jelentette Orbán Viktor miniszterelnök), majd jönnek a szociális otthonban élők és dolgozók. Utánuk jöhetnek a 65 év feletti, rizikófaktorral rendelkező idősek. Egyetért azzal, hogy a rendőröket, szemétszállítókat is előre kell venni, aki viszont már átesett a fertőzésen, a sor végére kerülhetne.

Ő biztos abban, hogy

abban az oltásban, amire a gyógyszerfelügyeleti hatóságok rányomják a pecsétet, akár Európában, akár az Egyesült Államokban, vakon meg lehet bízni.

Az oltóanyagok az intenzív tempó ellenére biztonságosak lesznek, de tömeges használat után itt is jelentkezhetnek nem várt mellékhatások - mondja a szakember, aki szerint megnyugtató, hogy az engedélyezés után a gyártók és a hatóságok is folyamatosan nyomon követik majd a vakcina működését.

Arról is beszélt,

nem az átlagembereknek kellene választaniuk a vakcinák közül, hanem az orvosaiknak, mert ők tudják, hogy kinek melyik a javasolt.

(A kormány azt ígérte, lehet majd választani az oltások között, majd az országos tiszti főorvos ennek az ellenkezőjét mondta. A Koronavírus Sajtóközpont viszont utóbb cáfolva Müllert - és álhírezéssel vádolva mindenkit, aki helyesen írta le Müller szavait - közölte, ha több vakcina lesz, az emberek választhatnak.)

Prinz szerint mire itthon elkezdődhet a tömeges oltás, addigra több információ lesz arról, hogy a csökkent védekezőképességű embereknél hogyan viselkedik egy oltóanyag. Ő azt saccolja, nyáron vagy ősszel már nemcsak a veszélyeztetettek, hanem a fiatalok oltása is megvalósulhat.

Addig viszont ha alacsony átfertőzöttség mellett, vakcina nélkül lazít a kormány a szabályokon, intenzív harmadik hullám jöhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Tovább szigorítanak Szlovákiában