szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megjelent közbeszerzési felhívás. A teret több zöldfelülettel, akadálymentességgel, nyilvános wc-vel tennék élhetőbbé és korszerűbbé.

Megjelent a Blaha Lujza tér felújításának tervezési és kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása az Európai Unió Hivatalos Lapjában – közölte hétfőn a BKK, amely szerint eredményes eljárás esetén “egy új arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöhet létre” a Blahán.

A felújítás fő célja a tér élhetőségének javítása – írták. A tervek szerint:

  • jelentősen megnövelik a zöldfelületek aránya, 
  • a korábbi tervekkel ellentétben kevesebb fát vágnak ki, és több facsemetét ültetnek, 
  • a felszíni csomópont teljes mértékben akadálymentes lesz, 
  • felújítják az aluljáró szigetelését, 
  • nyilvános WC-t építenek,
  • módosítják a teret határoló utak forgalmi rendjét.

Ezeken felül opcióst tételként szerepel a tenderben az aluljáró belső burkolatainak felújítása és a Somogyi Béla utca átépítése. Megfelelő ajánlatok esetén ezek is megvalósulhatnak. A tervek kialakítása során a szakmai szempontok mellett a helyi lakosok javaslatait is figyelembe vették – írták a közleményben.

A felújításra egymilliárd forint támogatást ígért a kormány – emlékeztetett a BKK. A közbeszerzési eljárás akkor lesz eredményes, ha aláírják az erről szóló támogatói okiratot. A felújítással várhatóan 2022 őszére végeznek.

Címlapi képünkön egy korábbi látványterv.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

A Blaha Lujza tér felújítása nem csak csúszik, drágult is

Annyira ramaty állapotban van a Blaha Lujza téri nyilvános illemhely, hogy felújítani sem lehet, kiderült, hogy a liftet nem lehet oda építeni, ahova akarták, és kiderült, hogy a Rákóczi úti árkádok magántulajdonban vannak. Mindezek miatt közel 10 millió forinttal drágult a tér felújításának tervezése.

Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép