szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Komoly problémát jelent az idősotthonok számára, hogy nem adnak két nap felkészülést az oltásra – állítja Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Sok bentlakó ugyanis nem dönthet önállóan arról, kéri-e az oltást, mert szükséges a gyámjuk engedélye.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hétvégén hét otthonunkban lesz oltás, a többiről egyelőre nincs információm – közölte Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a hvg.hu kérdésére válaszolva.

Csütörtök reggel kezdték meg a főváros két legnagyobb idősotthonában, a fővárosi fenntartású Pesti útiban és az egyházi fenntartású Olajág Otthon Bánkút utcai épületében a koronavírus elleni oltások beadását. Gy. Németh jelezte, hogy komoly problémát okoz, hogy nem adnak legalább két napot a felkészülésre.

A Pesti úti idősotthon vezetőjét például szerda délben tájékoztatta telefonon a kormányhivatal, hogy másnap reggel nyolckor kezdik az oltást. A főpolgármester-helyettes szerint ennek azért van jelentősége, mert néhány órájuk maradt csak a dolgozóknak, az ott dolgozó orvosnak, hogy széleskörűen tájékoztassák az otthon lakóit, sokan közülük nem is dönthetnek, csak gyámjuk engedélyével.

A nehézségek ellenére mind az otthon dolgozóinál, mind a lakóknál meghaladta a 70 százalékot az oltást vállalók száma. Az otthon dolgozói közül 153-an kaptak oltást, hatan később kapják meg, a lakók közül pedig 287-en – írta.

Arra még nem tudott válaszolni Gy. Németh, hogy a második oltást mikor kapják meg a dolgozók, illetve a lakók. A sajtóhírekből arra következtetnek, hogy nagyjából három hét múlva.

"Kérdéseimet feltettem a kormányhivatalt vezető kormánymegbízottnak is, pontos dátumot nem mondtak, illetve arról sem tájékoztattak, hogy a többi otthon mikor kerül sorra. Azt kértem, hogy legalább az oltás előtt két nappal korábban értesítsenek minket" – írta válaszában Gy. Németh Erzsébet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere

Kezdődik a francia kormány klímavédelmi pere