szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint a gyógyszerhatóság illetékesei már a helyszínen vizsgálják, hogy engedélyezhető-e Magyarországon a Szputnyik V orosz vakcina.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megérkezett Oroszországba az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) küldöttsége, hogy a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban is lefolytassa vizsgálatát – derül ki abból a videóból, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter osztott meg a Facebook-oldalán kedden.

Az OGYÉI különítménye ugyanazt az ellenőrzést végzi, amelyet a kínai vakcinával már elvégeztek az oltóanyag gyártóhelyén. Az, hogy a küldöttség helyszíni vizsgálatra Oroszországba látogat, az operatív törzs hétfői tájékoztatóján is téma volt.

Az orosz és a kínai vakcinát még nem használják a magyarországi oltásokhoz, ehhez előbb az OGYÉI jóváhagyása szükséges. Szijjártó Péter egy nappal korábban, hétfőn azt mondta: nekik az a dolguk, hogy a biztonságos vakcinákat felkutassák és Magyarországra hozzák, de annak alkalmazhatóságát nem a politikusok döntik el, hanem az OGYÉI szakemberei. Ettől függetlenül már az orosz vakcina is megérkezett hazánkba, ezt maga Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette a hvg.hu kérdésére.

A kínai Sinopharm oltásából – az előzetes tervek szerint – egymilliót szerezne a kormány, hogy felpörgesse a 60 év felettiek oltását. Szijjártó Péter erről azt mondta: az EU csak “csöpögtetve”, tízezrével kapja a vakcinákat, miközben millióknak van rá szüksége, ezért “természetes”, hogy más gyártókkal is tárgyalunk.

A kínai vakcina gyártási körülményeit már ellenőrizte az OGYÉI. A magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják. Az intézet hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője ugyanakkor hozzátette: a vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel.

A kínai Sinopharm termékét elsődlegesen a 18–59 éves korosztályban tesztelték, de azóta már a 60 éves korcsoportban is elkezdődtek a klinikai vizsgálatok. Ennek eredménye azonban még nem ismert. Szijjártó mindenesetre közölte: Kínában ennél a korosztálynál is kiadták az engedélyt a vakcinára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Titkolni próbálta Meghan Markle, hogy kapott egy fülbevalót a szaúdi trónörököstől

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe