szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményére várnak, hogy kiderüljön, az orosz vakcina megfelel-e annak, ami a dokumentációjában áll. Addig is ideiglenes engedélyt adtak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Meggyőzőnek találták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát

- közölte az M1-en Szentiványi Mátyás, a szervezet főigazgatója. Azt is elmondta: az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatba vételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

A Híradóban hozzátették: az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami a róla szóló dokumentumokban szerepel.

Az Origo korábban arról írt, hogy a magyar hatóságok engedélyezték a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V vakcinákat is. A más által nem megerősített hír megjelenése után megkérdeztük az Operatív törzstől, a Kormányzati Tájékoztatási Központtól és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól is, hogy meg tudják-e erősíteni ezt az információt, és ha igen, akkor mely magyar hatóság adta meg az engedélyt, valamint hogy mióta vizsgálják Magyarországon az AstraZeneca vakcináját, mikor kezdődhet meg vele az oltás Magyarországon és milyen mennyiségben. Választ egyelőre nem kaptunk.

Az Oxfordi Egyetem és AstraZeneca vakcinájával egy fokkal bonyolultabb a helyzet, mint az orosz vakcinával. Ez ugyanis ott van aközött a hat vakcina között, amelyekről az EU közös beszerzésről tárgyal a gyártóval, így az egyes államok nem tárgyalhatnak külön, nehogy a gazdagabb tagállamok elvigyék az összeset. Amelyiknél nincs szó közös beszerzésről - ilyen az orosz és a kínai vakcina is -, ott a tagállamok tárgyalhatnak külön-külön is. Az AstraZeneca vakcinájánál meg kell várni január 29-ét, amikor az EU gyógyszerügynöksége megadja az engedélyt a vakcina szállítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

Fauci: Ezt a 9 helyet kerüljük el a koronavírus-járvány idején

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti