szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A fideszes orvos-polgármester gyalázatnak nevezte, hogy Dézsiné Szentes Veronika nem végezheti tovább vezető asszisztensi munkáját, mert a házastársa.

Feleségének címzett, de az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás egy további, nehézségeket okozó kitételére hívta fel a figyelmet Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház kardiológusa a Facebook-oldalán.

„Kedves Vera! Sajnálom, hogy idő előtt vége a közös munkánknak abban a szívkatéteres laborban, amit közösen építettünk fel és közösen működtettünk szívvel, lélekkel az elmúlt 17 év során.

Csak azért büntetnek téged azzal, hogy holnaptól már nem végezheted azt a társadalmilag is kiemelkedően fontos munkát, amiben a szakmádban, az országban az egyik legjobb vagy, mert a feleségem vagy. Ez szerintem gyalázat!”

– fogalmazott Dézsi.

Azt is hozzáette: „Hiányozni fogsz a műtőből! De csak addig, amíg én is be tudok menni oda. Ja, nem szórakozni, hanem életeket menteni! Ettől persze a közös magánéletünk lehet, hogy még boldogabb lesz. A közös életművünket már megalkottuk, köszönöm, hogy segítettél, nélküled nem ment volna.”

A bejegyzést kiszúró Telex szerint az orvos-polgármesterre és feleségére, Dézsiné Szentes Veronikára – aki vezető asszisztensként dolgozott mellette a kardiológiai osztályon – vélhetően az új jogviszonynak az a pontja vonatkozhat, amely előírja, hogy „a vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy munkakörével, vezetői megbízásával összeférhetetlen, a) ha hozzátartozójával irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne.”

Dézsi esetében – írta a Telex – a polgármestersége miatt is összeférhetetlenség állhat fenn, az új szabályozás szerint ugyanis ahhoz, hogy a jövőben mindkét pozícióját megtarthasa, engedélyt kell kérnie az erre a kormány által kijelölt szervtől. A lap ugyanakkor emlékeztetett: kicsi az esélye annak, hogy Dézsi ne kapja meg az engedélyt, korábban ugyanis átírták az önkormányzati törvényt azért, hogy városvezetőként is folytathassa orvosként.

Azt, hogy milyen jelentős változások lépnek életbe hétfőtől az egészségügyben, s hogy ezek hogyan érintik a betegeket, ebben a cikkünkben szedtük össze:

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Jelentős változások lépnek életbe hétfőtől az egészségügyben, összeszedtük a legfontosabb, betegeket érintő változásokat. Mától új pácienseit nem kezelheti ugyanazzal az orvos a magánrendelésén és az állami ellátásban. Noha a kormány ígért kivételeket - például a szülész-nőgyógyászoknak -, a részletszabályok vasárnap estig nem jelentek meg. Szakmai szervezetek kidolgoztak egy javaslatot a legális megoldásra, az azonban valahol elakadt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Pénteken két körben is összehívta a Szegedi Tudományegyetem és a Klinikai Központ vezetése azt a több száz orvost, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. Úgy tudjuk, hogy az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat. Ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől megáll az élet a szegedi klinikákon.

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

A kormány ezer milliárd brüsszeli forintért módosíttatja a költségvetést

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban