szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Balla György fideszes országgyűlési képviselő külön-külön egyeztet majd a 25 ezer fő feletti vidéki településekkel.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 3-tól a koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Balla György országgyűlési képviselőt, Szolnok korábbi alpolgármesterét – közölte a Miniszterelnökség. Magyarán ő fog tárgyalni a vidéki települések önkormányzataival az iparűzési adó elvonása miatti kompenzációról. A megbízatás időtartama 3 hónap.

A miniszteri biztos – a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a mintegy 69 településvezetővel történő egyeztetés után – külön-külön tárgyal a 25 000 fő feletti vidéki városok képviselőivel.

"Az egyeztetések célja, hogy az önkormányzatok igényeit figyelembe véve olyan megoldást találjunk, amely a települések hatékony működését biztosítja, valamint beruházások és fejlesztések révén javítja az infrastruktúra és közszolgáltatások minőségét, ugyanakkor munkahelyeket teremt, s egyben növeli a gazdaság teljesítményét is" – áll a közleményben.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a fővárossal és a budapesti kerületek vezetőivel fog egyeztetni, ezekre a megbeszélésekre a következő hetekben kerül sor.

A tárgyalásokon a Miniszterelnökség mellett a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselői vesznek részt.

A kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a települések a kis- és közepes vállalkozások esetében legfeljebb 1 százalékot szedhetnek be helyi iparűzési adóból (hipa) a korábbi 2 százalék helyett. Ezzel a döntéssel mintegy 150 milliárd forinttól esnek el az önkormányzatok. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a hvg.hu-nak azt is elárulta, hogy 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Tízezrek dilemmája: Menjen-e iskolába a gyerek, ha kötelező, de nem biztonságos?

Tízezrek dilemmája: Menjen-e iskolába a gyerek, ha kötelező, de nem biztonságos?