szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A megkérdezettek 8 százaléka szerint soha nem tér vissza a koronavírus előtti világ.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus miatti korlátozásoknak a kormány által bejelentett fokozatos feloldása ellenére is tartja a személyes védekezésre vonatkozó szokásait a felnőtt lakosság – derül ki az Ipsos áprilisi méréséből. Reprezentatív eredményeik alapján a többség újra nagyobb arányban kerüli a személyes találkozókat és a tömegközlekedést.

©

A lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába is. Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58 százalékos réteg oltáspárti, szemben a körülbelül 35 százaléknyi ellenzővel. Az oltási kedv javulásával párhuzamosan a regisztrációs hajlandóság is növekedett. Ám a 18-39 éves felnőtteknek így is mindössze 24 százaléka regisztrált oltásra, és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 volt hajlandó megadni az adatait a kormnyzati regisztrációs felületen – szemben a 75 százalékos teljes lakossági átlaggal. A 60 év felettienek 87 százaléka regisztrált.

A legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető, és a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja. Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb.

©

A lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, ám egy májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. A legtöbb válaszadó júniusi nyitásra tippelt, 8 százalék szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot. A legoptimistább lakossági szegmens a 40-49 éveseké, akik közül minden negyedik lakos két hónapon belüli nyitást vár. A 30 év alatti felnőtt lakosság a szkeptikus ellenpólust képviseli.

Arra ne számítsunk, hogy egyből beindulnak majd a kocsmák és szállodák

A nyitás a vendéglátóhelyek esetében jóval bonyolultabb folyamatnak ígérkezik, mint az iparcikkboltoknál, kezdve mindjárt ott, hogyan szerzik vissza a bizonytalan időszakban az időközben biztos munkát talált munkaerőt a cégek. És akkor is kérdés: mi lesz azokkal, akik nem kaptak oltást?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!