szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kötetlen beszélgetés zajlott a karmelita kolostorban.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Karmelita kolostorban fogadta Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját és

kifejezte elismerését és nagyrabecsülését kutatói munkásságával kapcsolatban

– közölte a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kötetlen beszélgetés során a tudós személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről, a magyar tudomány nemzetközi teljesítményéről és az oltás fontosságáról is szó esett – mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor miniszterelnök a találkozó után a Facebookon is köszönetet mondott a kutató munkájáért.

Kisújszállásról a világhírnévig. Nélküle Magyarországon sem sikerült volna. Köszönjük, Karikó Katalin!

Közzétette: Orbán Viktor – 2021. május 13., csütörtök

Emlékezetes: Orbán egy év eleji interjújában kisújszállási asszonyságnak nevezte az Egyesült Államokban dolgozó magyar professzort, miközben arról beszélt, hogy a BioNTech alelnökeként oroszlánrészt vállalt annak a koronavírus elleni oltóanyagnak a fejlesztésében, amely akkor még az egyetlen engedélyezett volt az EU-ban. Az ellenzéki pártok vállalhatatlan vadkeletet emlegetve reagáltak a szóhasználatra.

Havasi Bertalan az RTL Híradó ezzel kapcsolatos kérdésére aztán azt közölte: Orbán azért nevezte asszonyságnak a tudóst, mert „uraságnak mégsem nevezheti”.

Amikor a Szeretlek Magyarország magát Karikót kérdezte az esetről, amely nőjogi aktivistákat is felháborított, úgy fogalmazott, nem szeretne nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni az „asszonyság-ügyben”.

Bármit mondok is, az lesz belőle, hogy nem a miniszterelnök szavain rágódnak, hanem az enyémen”

– mondta az egyesek szerint Nobel-díjra esélyesnek is tartott kutató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!