szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 50 százaléka voksolna az ellenzéki listára, míg a kormánypártokéra csak 39. Az ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Bősz Anett áll jobban, de LMP-s kihívója, a helyi alpolgármester, Tetlák Örs bízik abban, hogy a szavazók értékelni fogják helyben végzett munkáját.

Az ellenzéknek áll a zászló Pest megye 1. választókerületében, a ZRI Závecz Research által, az LMP kérésére végzett felmérés alapján. A 2018-ban a fideszes Aradszki András által a szavazatok 43,7 százalékával elnyert érdi körzetben a megkérdezettek pont fele a közös ellenzéki listára szavazna, a Fidesz–KDNP-re pedig csak 39 százalék, ha most vasárnap lenne a választás.

A felmérés szerint az ellenzéki előválasztáson két jelölt tudhat maga mögött számottevő támogatást: a parlamentbe 2018-ban a Párbeszéd jelöltjeként bekerülő, majd rövid független időszakot követően a Demokratikus Koalíció frakciójába beülő Bősz Anett, aki egyébként tavaly összeházasodott Csőzik László érdi polgármesterrel. A másik esélyes jelölt az LMP-s Tetlák Örs, aki Érd alpolgármestere, és tavaly óta az LMP elnökségi tagja. Előbbire a megkérdezettek 20, utóbbira 12 százaléka voksolna a felmérés alapján.

"Nagyon jó kiindulásnak érzem, jobb is, mint kezdetben számítottunk rá" – értékelte a felmérés eredményét a hvg.hu-nak Tetlák Örs. A politikus szerint Bősz Anett elsősorban parlamenti és sajtóbeli intenzívebb jelenlétének köszönheti előnyét, de ő bízik abban, hogy a szavazók értékelik majd az ő helyben végzett munkáját, és jelezte azt is, hogy ő lehet az, “aki meg tudja menteni a körzetet attól, hogy DK-s jelöltje legyen”.

A felmérésből kiderül még, hogy a helyiek két embert látnának fontos politikai pozícióban, a jelenlegi fideszes parlamenti képviselő Aradszkit, illetve Csőzik László helyi polgármestert, aki ugyan 2018-ban 35 százalékos eredménnyel lemaradt a képviselőségről, de 2019-ben 49 százalékos támogatással a helyi polgármesteri poszttal vigasztalódhatott, maga mögött tudva a teljes ellenzék támogatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!