szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újságírás szempontjából Magyarország a régió „legszomorúbb barakkja” a Mérték Médiaelemző Műhely legfrissebb kutatása szerint. A kutatók szerint ezen az állapoton egy esetleges kormányváltás segíthet.

Szlovák, cseh és román közreműködőkkel készített kutatást a magyar Mérték Médiaelemző Műhely a négy ország médiapolitikájáról. A médiaelemző cégek négy kérdésre keresték a választ keddi előadásuk szerint:

• Hogyan jelennek meg az állami hirdetések a médiapiacon?

• Milyen a közszolgálati média rendszere, finanszírozása, tartalomkínálata?

• Mennyire nehéz az újságíróknak információkhoz jutni?

• Van-e bármilyen bizonyíték a médiahatóság elfogultságára?

Urbán Ágnes médiaközgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem docense úgy fogalmazott, hogy a 2010-es évek elején még attól tartottak, hogy a Médiatanács bírságokkal próbálja majd kordában tartani a médiát, ezzel gyakorlatban megvalósuló cenzúrát idézve elő. Ám nem ez történt, hanem a tulajdonosi viszonyok átalakulására kellett egyre jobban elkezdeni odafigyelniük. Urbán külön kiemelte Simicska Lajos, majd a KESMA szerepét, azonban hozzátette, hogy mára nem csak a tulajdonosok, hanem a teljes ökoszisztéma egyre komolyabb figyelmet érdemel.

Urbán megjegyezte, hogy az Index esete gyakorlatilag bemutatta, hogy hogyan kerülhet úgy kormányzati kézbe egy médium, hogy a tulajdonosi szerkezetéhez tulajdonképpen nem is nyúltak, viszont körülötte mindent felvásároltak. Ehhez hasonló trükként mutatta be a Magyar Posta kivonulását a napilappiacról, ami a Népszavát érinti. Urbán hozzátette, hogy jószerivel minden Orbánék által megszerzett médium veszít a népszerűségéből, ezért halad afelé a hatalom, hogy egyre több orgánumot kebelezzen be. Urbán Ágnes elmondta, hogy két és fél éve áll egy panaszbeadványuk az Európai Bizottságnál, amit azért nyújtottak be, mert szerintük a magyar kormány verseny- és médiapiacellenes reklámköltéseket vet be, valamint politikai és nem szakmai (vagyis nézettségi és látogatottsági) alapon dönt a reklámjai megjelenítéséről.

Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikáció tanszékének docense elmondta, hogy szerinte abszurd azon lapok léte, amik bevételének kilencven százalékát állami hirdetések generálják. Mint mondta, ez a modell ismeretlen európai összevetésben, így fogást is nehéz találni rajta. A rádiós piacról Polyák elmondta, hogy 2010 óta többször is újraépítették, mindig „az aktuális politikai potentátoknak”.

Urbán szerint a Szabad Európa 2020-as cikksorozata, amiben a közmédia működését mutatták be nem látványos újdonság, eddig is tudható volt, hogy így működik az intézmény. Polyák szerint az Európa Bizottságnak egy feladata volna a közmédiával kapcsolatban: kimondani, hogy túlfinanszírozott és átláthatatlan.

Újságírás szempontjából Polyák szerint Magyarország a „legkevésbé vidám barakk” a régióban, ugyanis itt érezni leginkább, hogy a munkának semmi hatása nincs a közélet alakulására. Hozzátette, hogy szerinte egyre komolyabb a megosztottság a kormánypárti és a független médiamunkások között, hiszen vannak olyan újságírók, akik már ki merik mondani, hogy nem kollégájuk az, aki csak politikai üzeneteket és reklámokat jelenít meg a felületein. Polyák kiemelte, hogy a kormánypártiak azzal szokták magukat felmenteni, hogy ebben az országban mindenki ezt csinálja, csak más oldalról.

Szó esett arról is, hogy kormányváltás esetén mit kellene tennie az új hatalomnak a médiapiaccal, hogy javítson jelenlegi helyzetén. Polyák szerint a kormánynak azon túl, hogy nem jelenít meg saját hirdetéseket nem volna feladata, hiszen a piacon eddig is meglévő hirdetők egy kormányváltás után feltehetően merészebben mernének reklámokat megjeleníteni a független médiában is. Ehhez azonban Polyák szerint elengedhetetlen a Médiatanács megszüntetése. Urbán Ágnes szerint az állami reklámbevételekből élő kormánypárti média működését sem kellene ellehetetleníteni, pusztán a jelenlegi tulajdonosokra kellene terhelni minden működési költséget.

Polyák szerint a jelenlegi médiatendenciákat elemezve kijelenthető, hogy Románia felfelé tart, Magyarország viszont olyan ütemben zúg lefelé, hogy lassan mélyebbre jut, mint ahonnét Románia érkezik.

(Cikkünk a Mérték előadása és a 444.hu beszámolója alapján készült.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!