Mire készülj, ha külföldön vállalsz munkát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Akár pályakezdőként akarsz elhelyezkedni az országhatárokon kívül, akár karriered további építése a cél, nem árt néhány dolgot előre elhatározni. A karriertervezés ez esetben is hasznos lehet, tanácsaink segítségével pedig a legtöbb akadály elhárulhat az utadból.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, még jóval azelőtt, hogy hozzálátnál a csomagoláshoz. Mennyire eltérő társadalmi és kulturális körülmények között érzed még jól magad? Fel vagy készülve az esetleges nyelvi nehézségekre? Mennyire tudsz alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez? Milyen jellegű munkát vállalnál egy másik országban? Ragaszkodsz ahhoz a szakmához, amelyben most is tevékenykedsz, vagy esetleg hajlandó vagy mással is kísérletezni? Különösen fontos kérdés, hogy milyen távolságra utaznál el egy jó állás érdekében? S a mindenek felett: milyen tényező az, amely nem adott a hazai munkahelyeden, amely miatt külföldre kell utaznod?

Rengeteg lehetőség kínálkozik a külföldi munkavégzésre, azonban a legnagyobb esélyed akkor van, ha valami olyasmit tudsz felmutatni, amelyre az országhatárainkon túl is kíváncsiak lehetnek a munkaadók. Olyan képzettségre, vagy adottságra gondolj, amely az adott külföldi helyszínen nem hozzáférhető, esetleg nyelvi akadályai vannak.

A külföldi munkavállaláshoz a legbiztosabb ugródeszkát az jelenti, ha egy olyan cégnél helyezkedsz el, amelynek külföldön is vannak irodái, leány-, vagy anyavállalata. Emellett a non-profit szférában és az önkéntes munkák terén is érdemes szétnézned.

Természetesen a karriertervezés alapszabályai a külföldi munkavégzésre is érvényesek, tehát kiutazás előtt végezz alapos háttérmunkát. Szereld fel magad a legszükségesebb információkkal, hogy magabiztosan mozogj a jóval tágabb nemzetközi munkaerőpiacon.

Első lépésként beszélgess olyanokkal, akik az általad kiszemelt országban már eltöltöttek egy kis időt. Beszélj a családoddal, mérd fel, hogy ők hogyan fogadják majd kiutazásod hírét, s hosszútávon ez milyen hatással lesz majd a kapcsolatotokra. Tudj meg minél többet a célországról, próbáld meg minél jobban elsajátítani az ottani nyelvet, kulturális szokásokat, ismerd meg a földrajzát, politikai helyzetét, vallásait és törvényeit. Mérd fel, hogy milyen hatással lesz a karrieredre, ha hátrahagyod minden itthoni kapcsolatodat és a munkahelyedet és külföldre mész.

Légy elővigyázatos (Oldaltörés)

Légy elővigyázatos, ha az ajánlat „túl jól hangzik, hogy igaz legyen” valószínűleg csalódásban lesz részed. Mindig ellenőrizd, hogy a szervezet, amely ajánlatott tett, megbízható, leinformálható és nem utolsó sorban törvényes keretek között működik.

A szokásos képzettségeken és adottságok mellett a külföldi munkavállalás esetén fontos hogy kellően alkalmazkodó, nyitott, toleráns, türelmes, tapintatos és érdeklődő legyél. Emellett nem árt ha kellően rugalmas vagy és a kommunikációs készséged, a kalandvágyad, a problémamegoldó képességed, a pozitív fellépésed és az önbizalmad is a helyén van.

Ha a fenti tényezők adottak, a külföldi munkavállalással nem csak a karrieredet építheted, de a személyiséged is sokat fejlődhet egy ilyen élmény hatására.