szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik nagy brit napilap, a The Independent és a Professzionális Futballisták Szövetsége felmérést készített arról, hogy mennyit keresnek a játékosok az angol bajnokság első osztályában, a Premier League-ben. Az átlagkereset évi 676 ezer fontra jött ki.

A Manchester United és az Arsenal
a pályán. Csillagászati fizetések a csillagoknak
© AP
A 400 játékos megkérdezésével készített felmérésből kiderült, hogy az alapfizetések heti 13 ezer font körül mozognak, ami azonban 60-100 százalékkal is emelkedhet az elért eredmények függvényében. A csatárok kaszálnak legnagyobbat átlagosan 806 ezer fonttal, míg a középpályásoknak csak 754 ezer font jut. A védők kénytelenek megelégedni 653 ezer fonttal, míg a kapusoknak csak 533 ezer font jut.

Az alapfizetések az utóbbi években gyorsan nőttek, hiszen 2000 óta 65 százalékos emelkedést regisztráltak. A bónuszok nem különben, hiszen jó teljesítmény esetén akár meg is duplázhatják az alapkeresetet. És ebben vannak elég biztosan befolyó összegek, hiszen a pályára lépésért általában kifizetnek 5000 fontot (több mint 1,9 millió forintot), akkor is, ha utolsó percben időhúzási célból beküldött cseréről van szó.

Aláírási díjjal is lehet számolni. Például, ha valaki 250 ezer fontot kér a szerződés aláírásáért, akkor heti 1603 font extrajövedelmet köt ki magának három éven keresztül. Emellett győzelmi prémiumok, s a helyezéstől függően évzáró prémium is üti a játékosok markát. Az összeget az is befolyásolhatja, hogy a csapatnak sikerült-e bentmaradni az első osztályban, vagy kvalifikálni magát az európai kupákba. Bónuszok járnak a kupagyőzelmekért vagy például a gólszerzésért.

A Premier League játékosok fizetése életkor szerint

Életkor

Fizetés (Font)

17-18

24500

19-20

95000

21-22

390000

23-24

582500

25-26

653000

27-28

899500

29-30

806000

31-32

586000

33+

660500

Átlag

676000*

* 20 év feletti szerződtetett játékosokkal számolva


A fizetéseket jelentősen befolyásolja az életkor (Lásd a táblázatot!). A csúcsfizetéseket természetesen a pályájuk zenitjén lévő 27-30 éves játékosok kapják.

Alacsonyabb osztályokban a fizetések jelentősen kisebbek, még akkor is, ha nyilvánvalóan értékes játékosokról van szó. A második vonalban (Championship) az átlagos fizetés 195750 font, a harmadik osztályban (League One) 67850 font, a negyedik osztályban (League Two) 49600 font.

A magas és emelkedő fizetések ellenére a megkérdezett játékosok 64 százaléka válaszolta, hogy szerinte az amerikai sport ligák (NHL, NBA, NFL, MSL) mintájára szükség volna Angliában is a fizetéseket szabályozó „fizetési sapkára”, hogy a klubok ne érezzenek kísértést a még jobb játékosok megvásárlására, s induljanak meg az eladósodás útján. A „sapka” megtiltaná a kluboknak, hogy a bevételük 75 százalékánál többet költsenek fizetésekre.

hvg.hu Világ

Toplista: A világ legnagyobb futballklubjai

A Deloitte multinacionális tanácsadó cég nyilvánosságra hozta a világ legnagyobb futballklubjainak toplistáját. A nemes egyszerűséggel Futballpénz Liga néven publikált tanulmányból kiderül, hogy a 20 legnagyobb klub árbevétele az elmúlt szezonban meghaladta a 3 milliárd eurót.

hvg.hu Világ

A futball-vb-k legnagyobb botrányai

Imádott játékunk, a foci újabb világbajnokságra készül. Várakozás és repesés közben nem árt felidézni, kik és mik rontották el a szurkolók szája ízét. Rossz bírók, gátlástalan erőszak, szervezetlenség, kíméletlen céltudatosság, bundázó csapatok, kapzsi futballvezérek, eszelős politikusok.

Itthon

Futballcsaták és az Eb-pályázat

Se elnöke, se elnöksége a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, miközben május végén be kell adnia a 2012-es futball-Európa-bajnokságra szóló, Horvátországgal közös pályázatát. A korábbi évek politikai beavatkozásai után most belülről jött a puccs - s vele az ígéret, hogy fejlődési pályára áll a sportág. A háttérben azonban gazdasági lobbik harca sejlik fel.

MTI Világ

Matthäus lehet Klinsmann utóda a német futballválogatott élén

A labdarúgó-válogatott gyenge eredményei és a klubcsapatok gyászos európai mérlege után (mindössze a Schalke 04 jutott be a kupaküzdelmek negyeddöntőjébe) a német sajtó egy része már Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány utódaként, afféle megváltóként emlegeti Lothar Matthäust, a magyar nemzeti tizenegy volt irányítóját.

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje