szerző:
hvg.hu

Köhögés, tüsszögés, orrfolyás: a téli időszakban sokan hezitálnak, hogy egy „egyszerű” megfázással jelentsenek-e beteget vagy inkább dolgozzanak, vállalva a kockázatot, hogy esetleg megfertőzik kollégáikat. Tanácsok.

Orrfújás, gyengeség. Ki kell jönnie.
© Dripnet
Először csak az egyik kolléga érkezik bedagadt orral, hidegrázással, aztán lassan az egész kollektíva átesik az influenzán. A „körbefertőzés” veszélye minden közösségben fennáll, ezért érdemes mérlegelni, megéri-e betegen dolgozni. „Noha a munkaadók egészen addig elvárják, hogy alkalmazottjuk dolgozzon, amíg komoly oka nincs a távolmaradásra - a betegszabadságra -, senki sem örül, ha hirtelen kiürül az iroda” - mondta Tania Hall, egy nagyvállalat személyzeti ügyekkel foglalkozó munkatársa az egyik amerikai álláskereső oldalnak.

A főnök nem tilthatja meg, hogy a kolléga betegen dolgozzon, de eljön a pillanat, amikor érdemes szólnia, hogy a gyengélkedő inkább maradjon otthon. Amikor valaki lázas, rázza a hideg, folyamatosan fújja az orrát, köhög, esetleg tüsszög, vagy fáj a feje és gyengének érzi magát, forduljon orvoshoz. Ha a doktor nem írja ki betegszabadságra, folytathatja a munkát. Hogy sokan miért ragaszkodnak mégis ahhoz, hogy bemenjenek munkahelyükre, arra hivatkozva, hogy semmi bajuk, „csak egy kis megfázás” ?

A beteg alkalmazott általában azért dönt a munka mellett, ahelyett, hogy kikúrálná magát, mert úgy érzi, ha otthon marad, nem készül el határidős feladataival, lemarad, kiesik a körforgásból. Az is az okok között szerepel, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy betegszabadságra menjenek, vagy kivegyenek pár napot, esetleg nincs rá módjuk, hogy otthon dolgozzanak - váli Camille McCaleb, az egyik humán erőforrásmendzsmenttel kapcsolatos kutatásokat végző cég vezetője.

Mit tehet a dolgozó, ha érzi, hogy beteg vagy beteg lesz? Ha olyan munkád van, amit otthon is el tudsz végezni - számítógépes, adminisztrációs feladatok, tervezés, szerkesztés, stb. -, beszélj főnököddel, hogy néhány napig az irodától távol, otthon dolgozol. Hogyha mindenképpen be kell menned, lehetőség szerint tartsd távol magad a kollégáktól, kerüld a nagy társaságot, hogy véletlenül se ragassz rá semmit munkatársaidra.

hvg.hu Karrier

Hét trükk a villámgyors előléptetésért

Kemény munka, jó időzítés és egy kis szerencse is kell ahhoz, hogy előrejuthass a vállalati ranglétrán. Hogyan nyílhat meg előtted az igazgatói iroda ajtaja? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Nyolc bizarr ok a lógásra

Mindenkivel előfordul, hogy nyűgösen ébred, tele van a hócipője a munkahelyi problémákkal és inkább kivenne egy szabadnapot. Lehetőleg a főnök tudta nélkül. Beteg lett a kutya? Megsebesített egy szódásszifon? Melyek a legképtelenebb indokok? Kitekintés.

hvg.hu Karrier

Trükkös játszma: mi kell a főnöknek?

Pontos? Precíz? Tájékozott? Az ideális munkavállaló nem csak a főnök álmaiban létezik. Melyek az alapvető elvárások, és hogyan teheted magad nélkülözhetetlenné az irodában? Tanácsok kezdőknek és karrierépítőknek.

hvg.hu Karrier

Feszült helyzet az állásinterjún

Az állásinterjú hasonlít a randevúhoz: első személyes találkozás, amelyre készülünk, izgulunk, majd eldől a sorsunk, hogy van-e esélyünk a továbbjutásra. Alkalmazkodj az interjúztató stílusához, értelmezd a gesztusait, vedd fel a tempót! Tanácsok.

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Komlón is közös polgármesterjelöltet állított az ellenzék

Komlón is közös polgármesterjelöltet állított az ellenzék

Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Lázár János beugrott Orbánhoz, és ha már ment, ajándékot is vitt – fotók

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón

Vízre utaló nyomokat talált a japán űrszonda a Ryugu kisbolygón