Az Intel 5-6 ezer munkahelyet épít le

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel világméretekben 5000-6000 munkahelyet szüntet meg - közölte a vállalat. A számítástechnika piacán a kereslet visszaesett, emiatt az Intel összesen öt üzemében szünteti be a gyártást.

Malajziában és a Fülöp-szigeteken három üzemet, és egyet-egyet az Oregon állambeli Hillsboroban és Santa Claraban állítanak le. A munkahelyek megszüntetése mintegy 6 ezer embert érint, de nem mindegyiküktől válik majd meg a vállalat - közölték.

A leépítés nem befolyásolja azt, hogy a vállalat újabb, hatékonyabb gyártási eljárásokat honosít meg, a kutatásra, fejlesztésre összpontosít. A szerkezeti átalakulást 2009 végéig akarják végrehajtani.  

Az Intel az elmúlt napokban jelentette be, hogy adózott eredménye a negyedik negyedben a számítógépek, s így a mikroprocesszorok iránti kereslet visszaesése miatt 90 százalékkal 234 millió dollárra, bevétele 23 százalékkal 8,2 milliárd dollárra esett. Az év egészét tekintve jobbak az eredmények: a profit 24 százalékkal 5,3 milliárd dollárra, a bevétel 2 százalékkal 37,6 milliárd dollárra mérséklődött.   

A szakma két vezető piackutató cége, a Gartner és az IDC a héten azt jelentette, hogy a negyedik negyedben hat év óta a legkisebb mértékben nőtt a személyi számítógépek eladása, s ez a tendencia az idén folytatódik. A félvezetők világméretű eladásában az idén 16 százalék körüli visszaesésre számít a Gartner. A cég óriásit rontott a kilátásokon: november elején még 2,2 százalék körüli romlást jövendölt a lapkák idei globális értékesítésében.