szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csökkenő tendenciát mutatnak a csoportos létszám-leépítési statisztikák Magyarországon, de mérséklődik az igény az új munkaerő iránt is – ez szerepel Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesület novemberi hírlevelében.

Az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete (AFIOE) szerint az elbocsátások száma 70 százalékkal elmaradt a csúcsként számon tartott márciusi adatoktól, a DGS Global Research felmérése szerint pedig a válaszadó cégek mindössze 10 százaléka számolt be arról, hogy a következő 3 hónapban elbocsátásra készül.

Az AFIOE pénteken közzétett novemberi hírlevelében megjegyzi: jelentős elmaradás látható azonban az új munkaerő-igényeknél, ami szerintük összefüggésbe hozható az októberben állást keresők számának alig egy százalékos emelkedésével.

A Perfekt Zrt. méréseire hivatkozva az egyesület hírlevele szerint a képzésekre már kevesebb magánszemély jelentkezik, a vállalkozások pedig elsősorban a rövidebb, kompetenciafejlesztő szakmai képzéseket preferálják. Az elmúlt egy évben egyértelmű a felnőttképzési piac zsugorodása.

A DGS Global Research „Képzési Benchmark Felmérés 2009” című kutatásában rámutat, hogy az összesen mintegy 380 ezer munkavállalót foglalkoztató 812 munkáltató jelentős része a szervezeti hatékonyság javításának lehetőségét a vezetési képességek fejlesztésében látja. A recesszió leküzdése érdekében jövőre a cégek 70 százaléka tervezi középvezetőinek a fejlesztését, s a vezetőképzés került a vállalati képzések toplistájának élére.

Egyre jobban felértékelődik ugyanakkor a friss felmérésben résztvevők véleménye szerint a jövőre is gondoló munkáltatóknál a tehetségmenedzsment kérdése, amely a szorult helyzetből való kilábaláshoz, és a cégek jövőbeli sikerességéhez ugyancsak fontos eszköz lehet. A DGS Global Research szakértői ugyanakkor az elmúlt időszakban gyakran szembesültek azzal, hogy a tehetségprogramok nem találnak megfelelő fogadtatásra, nem érik el a kívánt hatást, nem épülnek be szervesen a vállalati kultúrába.

A tanácsadócég ezért a jó gyakorlatok és példák bemutatása, az információ- és tudásmegosztás híveként rendezi meg november 26-án Budapesten második tehetségmenedzsment konferenciáját. Ezen a legnagyobb hazai vállalatok, a kkv-k, a közszféra és a nonprofit szektor, a felsőoktatás, valamint hazai és külföldi vállalkozások képviselői saját tehetségmenedzsment-gyakorlatuk bemutatásával próbálják elősegíteni mások sikerességét.

Őszig várni kell a turistákra

Őszig várni kell a turistákra

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ilyen még nem volt: egyhuzamban 28 percen át volt a levegőben a magniX e-repülőgépe

Ilyen még nem volt: egyhuzamban 28 percen át volt a levegőben a magniX e-repülőgépe