szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adminisztratív úton történő bezáratással fenyegette meg vasárnap Xavier Darcos francia munkaügyi miniszter a külföldieket illegálisan alkalmazó cégeket.

Az ügy előzménye, hogy az illegálisan alkalmazott külföldi munkavállalók hét hete megkezdett sztrájkja egyre nagyobb méreteket ölt Franciaországban: jelenleg negyven vállalatnál 5 ezren követelik munkabeszüntetéssel, hogy a kormány legalizálja helyzetüket az országban. 
  
A tiltakozó megmozdulást öt szakszervezet és több jogvédő szervezet is támogatja. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a külföldiek jelentős része már évek óta dolgozik olyan ágazatokban - például az építőiparban, a vendéglátásban vagy a takarítóvállalatoknál -, amelyekben nincs elegendő francia munkaerő. 
  
"A rendezetlen helyzetű külföldi munkavállalókat alkalmazók ezentúl a munkafelügyelet célkeresztjében lesznek. Megerősítjük az ellenőrzéseket és olyan szankciókat vezetünk be elrettentési szándékkal, amelyek érinteni fogják a cégek pénztárcáját és imázsát" - mondta a miniszter a Le Parisien című napilapnak adott interjúban. 
  
Darcos elmondta, hogy amennyiben egy cégről ezentúl bebizonyosodik, hogy munkavállalási engedély nélkül foglalkoztat külföldieket, a kormány "adminisztratív úton" be fogja záratni az érintett vállalatot. Az új hatáskörrel a közigazgatási vezetőket, a prefektusokat bízzák meg. A bezárt cég munkavállalóit viszont - akkor is ha szabálytalanul alkalmazott külföldiekről van szó - meg fogja illetni a munkajognak megfelelő munkanélküli segély - tette hozzá a miniszter. Darcos az olyan cégeknek is szankciókat helyezett kilátásba, amelyek illegális munkavállalókat foglalkoztató alvállalkozókat alkalmaznak. 
  
A munkaügyi minisztérium adatai szerint a tavalyi 28 ezer munkafelügyeleti ellenőrzés során 9 ezer esetben találtak szabálytalanságot, ebből 13 százalék (1161 eset) érintette a munkavállalási engedély nélkül foglalkoztatott külföldieket.


Hiába hajtott Verstappen, Hamilton nyerte a Spanyol Nagydíjat

Hiába hajtott Verstappen, Hamilton nyerte a Spanyol Nagydíjat

A tartalékokat élik fel az önkormányzatok, hogy túléljék 2021-et

A tartalékokat élik fel az önkormányzatok, hogy túléljék 2021-et

Elfogták a rendőrök az indiaiakra támadó utolsó bácsalmási férfit is

Elfogták a rendőrök az indiaiakra támadó utolsó bácsalmási férfit is