szerző:
hvg.hu

A hazai piacon is egyre nagyobb az igény a magasan kvalifikált pénzügyi szakemberek iránt, ezért számos intézmény nyújt ehhez a szakterülethez kapcsolódó képzéseket és diplomákat. A Magyarországon is elérhető egyre több képesítés között azonban nem könnyű eligazodni, pedig mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy az egyes diplomák milyen sajátosságokkal rendelkeznek, és segítségükkel milyen szakterületen lehet elhelyezkedni.

Befektetéselemzői területen két nemzetközi szinten elismert diplomaprogram alakult ki, az egyik az Association of Certified International Investment Analysts (ACIIA) által jegyzett nemzetközi Befektetés-elemzői Diploma, a CIIA (Certified International Investment Analyst), a másik pedig a CFA Institute által kidolgozott CFA, azaz Okleveles Befektetési Szakértő (Chartered Financial Analyst) diploma. Mindkét képzés nemzetközileg akkreditált, így számos országban elismert és használható - mondta el Kalfmann Petra, a Bankárképző igazgatója.

A CFA-képzés az Egyesült Államokból indult az 1960-as években, majd az angolszász területek után a világ többi részén is elterjedt, így egyes európai és ázsiai pénzügyi központokban is ezt a diplomát tartják irányadónak. A CFA-t elsősorban az angolszász piacokra fejlesztették ki, emiatt ezen országok pénzügyi piacainak gyakorlata, jogi háttere és etikai normái alapján alakították ki a képzési programot. A CFA Institute tagszervezetei 57 országban vannak jelen, és jelenleg több mint 101 000 tagot számlálnak világszerte, akik közül több mint 89 ezren rendelkeznek a CFA diplomával.

További részletek az Eduline-on olvashatók.

hvg.hu Karrier

Drága hazai egyetemek: ahol 12 millió forint egy diploma

Első körben 42 ezer diák nem jutott be egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Ők augusztus 10-ig 400 szak 2500 költségtérítéses képzése közül választhatnak. A fogorvosnak készülők számíthatnak a legborsosabb tandíjra: egy félév a Semmelweis Egyetemen 1 355 400 forintba kerül. Terítéken a költségtérítéses képzések.

MTI Karrier

Luxusdiploma: a legexkluzívabb egyetemi képzés

Aki eddig azt hitte, hogy az egyetemisták élete az olcsó sörről, a turkálós cuccokról és a politizálásról szól, valószínűleg nem hallott még a Monacói Egyetem ősszel induló kiskereskedelmi mesterképzéséről. A hallgatók a kurzusokon magánrepülőkről, jachtokról és luxusmárkákról tanulnak.

hvg.hu Karrier

Diploma után: amikor a papír semmit nem ér

A brit diplomások harmada inkább továbbtanul, minthogy állást keressen és megpróbáljon betörni a telített munkaerő-piacra – számol be a trendről a Telegraph Online egy felmérés eredményeire hivatkozva.

MTI Karrier

Diploma előtt: a legnépszerűbb szakok tízes listája

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők körében az idén a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok a legnépszerűbbek, a felvételizők átlagosan három helyet jelöltek meg, a rekorder azonban ötven helyre pályázik - olvasható a Felvi.hu honlapon közzétett elemzésben.

Ma is tavaszias lesz az idő

Ma is tavaszias lesz az idő

Lefújták a V4-ek mai jeruzsálemi csúcstalálkozóját

Lefújták a V4-ek mai jeruzsálemi csúcstalálkozóját

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Nyolc éve kezdődött a Kadhafi-éra vége Líbiában

Aszad: „az amerikaiak csak zsebre teszik önöket”

Aszad: „az amerikaiak csak zsebre teszik önöket”

Ilyen egy igazán profi autópályadíj csaló - videó

Ilyen egy igazán profi autópályadíj csaló - videó

Nem jár a 2-es metró, elgázolt valakit

Nem jár a 2-es metró, elgázolt valakit