szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 30 milliárd forinttal csökkenhet a felsőoktatásra fordítható összeg a jövő évi költségvetés tervezete szerint - mondta Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke pénteken Budapesten az Oktatási törvények célegyenesben című konferencián. Értesüléseik szerint a humán területen vannak olyan szakok, amelyeket teljesen meg akarnak szüntetni.

A pénteken és szombaton zajló HunDidac 2011 - A tanév itt kezdődik! elnevezésű oktatási szakkiállítás keretében tartott rendezvényen az MRK elnöke beszámolt arról, hogy értesüléseik szerint a humán területen vannak olyan szakok, amelyeket teljesen meg akarnak szüntetni. A humán és a reál műveltségre azonban véleménye szerint egyaránt szükség van, mint mondta, "nem kell lebecsülni azokat a szakokat, amelyek az életünket elviselhetőbbé teszik".

Bódis József a HunDidac Szövetség szakmai támogatásával a Modern Iskola című magazin által rendezett eseményen közölte: nem látták még a felsőoktatási törvény koncepciójának normaszövegét, de a kormányzattól ígéretet kaptak arra, hogy még pénteken megkapják. Emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatásban részt vevők aránya jelenleg Magyarországon a korosztály 23,6 százaléka, az EU-ban ez az arány 30 százalék, a kormányzat pedig, csatlakozva az EU céljához, 2020-ra szeretné elérni a 40 százalékot.

Az MRK elnöke kijelentette: "a felsőoktatásnak nem az a funkciója, hogy elitet képezzen", hanem az, hogy "magas szinten képzett szakembereket adjon a társadalomnak". Az igazi elitképzés a doktorképzés kell hogy legyen - hangsúlyozta. Mint mondta, ma sem lehet a felsőoktatási intézmények autonómiájáról beszélni, mert például a költségvetés nem tőlük függ. Kitért arra, a kormányzat elképzelései szerint a rektorok kinevezése az állam beleegyezésétől függne, amit szerinte "nem feltétlenül kellene törvénybe iktatni".

Bódis József közölte, hogy a költségvetés mindössze 0,9 százalékát fordítják a felsőoktatásra, ez a mutató az EU-ban 1,3 százalék. Szólt arról, hogy a tervek szerint a teljesen költségtérítéses képzésen kívül lesz 50 százalékos állami költségtérítéses képzés is, "de hogy milyen széles lesz ez a lehetőség, azt ma még nem tudjuk".

Utalt arra, hogy a felsőoktatási törvény legutóbbi koncepciója szerint az egyetemi szintet megszüntetnék, helyette csak főiskolai és tudományegyetemi szintű képzések maradnának, ami szerinte "nem elfogadhatatlan, ha kellő időt adnak hozzá". Az MRK kreditalapú finanszírozást javasol, ami azt jelenti, hogy ha nem teljesíti az adott tantárgyat a hallgató, akkor annak a tárgynak a költségeit ki kellene fizetnie. Ez javítana azon az állapoton, miszerint a felsőoktatásba belépőknek csak a fele jut időben diplomához, ami "borzasztó arány". A rendezvény kiemelt médiatámogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket