szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Mik a gyengeségei? Miért hagyta ott az előző állását? Mennyi pénzt szeretne keresni? Miért pont Önt válasszuk?” Számtalan kérdés záporozhat a pályázókra az állásinterjún, azonban mindegyik munkáltató ugyanarra kíváncsi: mennyire illeszkednek a jelölt képességei, gyakorlati tapasztalatai a meghirdetett álláshoz, lelkesedik-e a pozíció iránt, illetve hogyan tud majd beilleszkedni az adott szervezetbe. Gyakori interjúkérdések és hasznos tanácsok.

1. „Melyek a legnagyobb hibái?”

Bármilyen elcsépeltnek is tűnik, az interjúztatók imádják ezt a kérdést. Ennek oka: az álláskeresők többsége őszintén bevallja a gyengeségeit. Ez a csapda azonban könnyen elkerülhető, ha a pályázó előre felkészül néhány válasszal. Érdemes ilyenkor egy - a cég számára nem annyira fontos - idegen nyelv ismeretének hiányát megemlíteni. Le lehet leplezni egy olyan gyengeséget is, amely akár pozitív tulajdonságnak is tűnhet, például „szeretem, irányítani az eseményeket, ugyanakkor nehezen viselem, ha csak beszélünk róluk, ahelyett, hogy tennénk is valamit”.

Egy olyan gyengeséget is megnevezhet a munkavállaló, amelyet időközben sikerült leküzdenie. Például „régebben sokat aggódtam, ha prezentálnom kellett, ezért elmentem egy tanfolyamra, ahol megtanultam kezelni ezt a helyzetet”.

Gyakran rákérdeznek az interjúztatók olyan nyilvánvaló hiányosságokra is, amiket nehezen tudnak eltitkolni a pályázók. Ilyenkor egyet tehet a munkavállaló: jelzi, hogy szándékában áll áthidalni a problémát: „tudom, hogy ezen a területen nincs elegendő tapasztalatom, ezért már beszéltem az értékesítési csapat tagjaival és egy-két versenytárssal is. Utánanéztem a piaci trendeknek és néhány kulcsemberrel is megvitattam a kérdést. Ennek eredményeképp biztosan érzem, hogy gyorsan bele tudok tanulni ebbe a szerepbe”.

2. „Miért hagyta ott a legutóbbi munkahelyét?”

Az álláskereső válaszának mindenképp pozitívnak kell lennie, például „új kihívásra van szükségem, a karrieremet szeretném építeni”, stb. Soha ne kritizálja a pályázó korábbi munkaadóját, ez ugyanis kétségeket ébreszt az interjúztatóban a munkavállaló lojalitásával, hatékonyságával kapcsolatban. Az ilyen helyzetek negatív érzéseket hozhatnak felszínre, amelyek könnyen kibillenthetik a jelentkezőt az egyensúlyából a kritikus interjúszituációkban. Amennyiben a körülmények voltak elviselhetetlenek a jelölt korábbi munkahelyén, érdemes rövidre fogni a mondandóját, majd módot találni arra, hogy személyeskedéstől mentesen beszélhessen a szituációról: „a cégnél létszámcsökkentést kellett végrehajtani, ami sajnos az én pozícióm megszűnésével is együtt járt”.

3. „Miért akarja ezt az állást?”

Az álláskeresőnek válaszában meg kell erősítenie, miért is illik hozzá az adott állás, és mennyire lelkes. Csakúgy, mint „jól passzolnak a képességeim az elvárásokhoz, különösen érdekel az adott termék/piac/szektor, tetszik a vállalat kiváló hírneve, az izgalmas kihívás”. Soha ne mondja (még ha igaz is), mennyire szüksége van az állásra. A munkáltatók inkább azt akarják hallani, hogy őszintén érdekli a pályázót a meghirdetett pozíció.

4. „Hogyan sikerült megoldania egy problémás helyzetet?”

Az interjúztatók szeretik az életszerű példákat, látni akarják, miként tud megbirkózni a jelentkező a felmerülő problémákkal. Jobban meg szeretnék ismerni a munkavállaló gondolkodásmódját, képességeit, hogyan tud teljesíteni nyomás alatt, illetve miként képes kezelni például a problémás ügyfeleket.

5. „Mennyi pénzt szeretne keresni?”

Ha az álláshirdetésből nem derül ki, mennyit fizetnének, próbálja meg kideríteni még az interjú előtt, mennyit is kínálnának. Ha lehetséges, kerülje a bértárgyalást, amíg lehet, hogy minél nagyobb mozgástere maradjon az alkura. Például „a pénz fontos, de nem az egyetlen szempont…”, „...függ a bónusztól, illetve a juttatási csomag további elemeitől és összegétől is”.

6. „Szeretne Ön is kérdezni?”

Az interjúztatók nem titkolt célja ezzel a kérdéssel, hogy kiderítsék, vannak-e önálló kérdései, gondolatai a jelentkezőnek. Jó kérdés lehet ilyenkor a pályázó részéről: „Hogyan mérik majd az eredményeimet ebben a pozícióban?”, illetve „Milyen az Önök cégénél dolgozni?”.

További kritikus interjúkérdések és frappáns válaszok a Jobline Magazinban.

hvg.hu Karrier

Álláskereső dilemmája: csak szépítsek, vagy hazudjak is?

Tele van az álláspiac olyan pályázókkal, akik féligazságokkal próbálnak meg bejutni következő munkahelyükre. Szeretnének ugyanis kitűnni az óriási versenyben, amit egy-egy jó pozícióért kell megvívni. Egyesek csak füllentenek, esetleg néhány apróbb részletet elhallgatnak szakmai pályafutásukkal, végzettségükkel kapcsolatban, de szép számmal akadnak olyanok is, akik teljesen félrevezetik a munkáltatókat. Kinek mi fér bele, és mi az, ami már kiveri a biztosítékot a munkáltatóknál?

hvg.hu Karrier

Így törheti meg a jeget az álláskereső az interjún

Tippekből és trükkökből sosem elég, ha egy jó állás megszerzése a cél. A kritikus pont egyértelműen az első találkozó. Tanulmányok is igazolják, hogy az interjúztatók az első percekben eldöntik, eséllyel indulhat-e a pályázó, vagy rögtön elbukik.

Karrier

Újjávarázsolt önéletrajz - négy egyszerű lépéssel

Ígéretes álláslehetőségektől eshet el az a pályázó, akinek nincs elég fantáziája, illetve nem képes időről-időre megújulni. Még azoknak az álláskeresőnek is érdemes felfrissíteniük az önéletrajzukat, akik úgy érzik: egyszer már tökéletes pályázati anyagot hoztak össze.

Karrier

Öt egyszerű lépés a sikeres álláskereséshez

Ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő „álommunkát”, magabiztosságra, nyitottságra, pozitív hozzáállásra és mindenekelőtt valós önismeretre van szükség. Ha az álláskereső képes megtalálni a benne rejlő képességeket, illetve tudja, mik az erősségei és a gyengeségei már csak néhány remek módszert kell elsajátítania ahhoz, hogy határozottabban tudjon szerepelni az állásinterjún. Íme, néhány jó tanács.

hvg.hu Karrier

Sótlan önéletrajzzal már semmire sem megy!

Általános önéletrajzot bárki képes írni, de igazán eredeti, átütő pályázati anyagot már sokkal kevesebb ember. Aki leragad a munkahelyek és az iskolák lelkiismeretes, ám szolgai felsorolásánál, a sablonos mondatoknál, már ki is húzta magát az esélyes pályázók közül. Hogyan adjuk el sikeresen önmagunkat egy A4-es oldalon?

Kutasi Judit Karrier

Bértárgyalás: így alkudhat ki magasabb összeget az álláskereső

Nem csak az álláskereső jövőbeni fizetését, juttatási csomagját befolyásolhatja, milyen kérdéseket tesz fel az interjúztatónak. Sokat elárul a pályázó személyiségéről, érdekérvényesítő képességéről, mennyire van tisztában saját piaci értékével, illetve azzal, hogy mekkora értéket tud teremteni az őt alkalmazó cég számára. De hogyan lehet kideríteni, hogy mekkora összegről beszélünk, illetve mennyire komoly az ajánlat?

Kutasi Judit Karrier

Elkerülheti a kirúgást, ha állásból keres új állást

Munkaidőben állást keresni, titokban interjúkra járni, a főnöktől újabb és újabb indokkal elkéredzkedni, beteget jelenteni kockázatos lehet. Milyen hibákat nem szabad elkövetni, ha valaki állásból keres új állást?

Halálos baleset történt a 74-es főúton

Halálos baleset történt a 74-es főúton

Hont András: Vityernyák

Hont András: Vityernyák

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán