szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai természettudományos oktatás képviselőit, pedagógusokat tüntettek ki ismét Rátz Tanár Úr Életműdíjjal. A díj névadója Neumann János és Wigner Jenő világhírű fizikusok tanára volt.

A Magyar Tudományos Akadémián adták át az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. A személyenként 1,2 millió forintos Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak ítélik oda, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában. A díjjal növelni szeretnék a magyarországi természettudományos oktatásban végzett tanári munka rangját, erkölcsi és anyagi megbecsülését.

„Hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük...” – így szól a Rátz Tanár Úr Életműdíj mottója. Rátz tanár úr a legendás Fasori Gimnázium tanára volt és többek között Neumann János matematikust és Wigner Jenő fizikust is tanította.

A díjazottak idén Kovács László, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium fizikatanára, Ősz György, az ácsi Jókai Mór Általános Iskola fizikatanára, Pogáts Ferenc, a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematika tanára, Róka Sándor, a Nyíregyházi Főiskola fizikatanára,  Harka Ákos, a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium biológia tanára, Borhidi Attiláné, a budapesti Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium biológis tanára, Forgács József, a debreceni Vegyipari Szakközépiskola kémiatanára, Prókai Szilveszter, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kémiatanára voltak.

"A tudásalapú társadalomban a legfontosabb infrastruktúra az oktatás. Ma az oktatás olyan érték, mint a nagy felfedezések korában a hajók, az ipari forradalom korában pedig a szén, az olaj vagy a vas voltak. Angliát, Amerikát, Németországot az ipari forradalomban nyersanyaga tette gazdaggá. A tudásalapú gazdaságban Magyarországot oktatási kultúrája emelheti fel. És ebben minden újabb keletű romlás ellenére még mindig maradt előnyünk"  - írják közleményükben az alapítók.

Az Ericcson, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat, amely mára a hazai természettudományos oktatás, és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerésére lett.

Rendületlenül erősödik a forint - egyelőre

Rendületlenül erősödik a forint - egyelőre

Nem kell többé számlatömb, mobilon is lehet számlát adni

Nem kell többé számlatömb, mobilon is lehet számlát adni

Miért jutalmazza a kormány azokat, akik elbocsátanak százakat? – Mészáros és Trianon a fő téma a parlamentben

Miért jutalmazza a kormány azokat, akik elbocsátanak százakat? – Mészáros és Trianon a fő téma a parlamentben