szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

Meglepetésszerűen jelentették be az iWiW közösségi portál eladását az Origo-t is tulajdonló T-Online-nak. A Sanoma érdeklődött, az Index versenyben volt, ráadásul nem is az ár döntött. A hvg.hu úgy tudja, hogy a T-Online, amely már régóta stratégiai partnere volt az iWiW Kft.-nek, minden követ megmozgatott a 100 százalékos tulajdonrész megszerzéséért. A vételár kifizetése folyamatban van, ahogy a wiw.hu (iwiw elődje) domain nevének megszerzése is.

© hvg.hu
Az elmúlt hét egyik legnagyobb tranzakciója az iWiW.hu közösségi portál megvásárlása volt. Az új tulajdonos kiléte kisebb felhördülést váltott ki a felhasználók egy részéből. Adataik biztonságát féltve néhányan már törölték is magukat a rendszerből, mások új oldal elindítására vállalkoztak. A megújuló portál tulajdonosváltásainak körülményeiről, s a lehetséges változásokról nyilatkoztak az érintettek. 

Mint azt a hvg.hu megtudta, az adás-vételi tárgyalások már nyáron megkezdődtek, egyik ajánlat jött a másik után. A Sanoma is érdeklődött, de Gerentsér Imre média divizió igazgató a hvg.hu-nak elmondta: "Mi nem vettünk részt hivatalosan tenderen, nem adtunk ajánlatot. Főleg a bizonytalan üzleti modell és adatvédelmi aggályok miatt."

Versenyben volt azonban több mint tíz befektető, köztük az Index is, amely azonban kevesebbet kínált a szóban forgó portálért, mint a tényleges vételár - nyilatkozta Szabó Ákos, az Index kereskedelmi és marketing igazgatója. „Az Indexnek ugyanis nem érte volna meg az egymilliárd forintot a legnagyobb közösségi portál tulajdonjoga, mivel az iWiW Kft.-nek nincsen kézzel fogható üzleti modellje, illetve átlátható technológia háttere” – magyarázta Szabó. A marketing igazgató szerint ennyi pénzből, többszörös marketing-ráfordítással inkább saját oldalba invesztálna a cég. „Mint tőzsdén kívüli cég esélytelen lenne beolvasztani egy olyan felhasználó tömegből álló céget, mint az iWiW Kft.” – tette hozzá.

Azt, hogy akkor mégis miért akarták megvenni a legnagyobb közösségi portált, nem tudtuk meg Szabó Ákostól. Feltehetően a wiw.hu domain névre viszont nem is pályázott az Index, amely jelenleg Pálosi László, az ITHILIA Informatikai és Technológiai Kft. tulajdonosáé, aki terveiről egyelőre nem nyilatkozott. Szabó Márton, az iWiW azonban arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy napokon belül az iWiW Kft., azaz a T-Online Rt. tulajdona lesz ismét.

Sportszerű verseny? (Oldaltörés)

Az új tulajdonos kiválasztása 2-3 hónapot vett igénybe. A Magyar Telekom tulajdonában álló T-Online Rt. mellett minden bizonnyal nemcsak a pénz döntött. A hvg.hu információi szerint ugyanis valamennyi befektető ugyanazt az összeget kínálta a portálért, amelynek 85 százaléka a Virgo Systems Kft., 15 pedig Várady Zsolt, a wiw.hu alapítójának  tulajdona volt. Róla azt feltételezik, hogy a T-Online munkatársaként nem kevés szerepe volt abban, hogy az Origo-t is tulajdonló multi lett az új tulajdonos. Az alapítót lapzártánkig nem sikerült megszólaltatnunk, ezért arra sem kaptunk választ, hogy milyen szerepe lesz a „megújuló” iwiw portál irányításában, és mik a tervei tulajdonrészét illetően.

A tulajdonrészek kérdése egyébként önmagában is érdekes, ugyanis önmagát megnevezni nem kívánó forrásunk szerint a tranzakció során csupán a cég 85 százaléka került a T-Online tulajdonába, azonbam Simó György szerint az IT cég 100 százalékos tulajdonosa lett az iWiW-nek.

Szabó Márton, az iWiW Kft. korábbi és jelenlegi ügyvezető igazgatójának nincs tudomása arról, hogy Váradi Zsoltnak kiemelt szerepe lett volna a tulajdonosok T-Online Rt. melletti döntésében. Mint a hvg.hu-nak elmondta, a T-Online már az iWiW indulása óta stratégiai partnere, ráadásul nem akar olyan módosításokat végrehajtani az oldalon, amelyek ellenkeznének az iWiW Kft. elképzeléseivel. Az ügyvezető igazgató szerint a felhasználók ok nélkül félnek, és ebben nagy szerepe van a multinacionális cégekkel szembeni előítéletnek, illetve egy súlyos félreértésnek. Mint elmondta, az adatbázis kezelője továbbra is az iWiW Kft, nem pedig a T-Online Zrt.

„Eddig senki nem firtatta a korábbi tulajdonos,  a Virgo Systems Kft. jogait, senki nem féltette az adatokat tőlük. Ahogy korábbinak, a mostani tulajdonosnak sem áll érdekében kockáztatni 640 ezer felhasználó bizalmának elvesztését” - hangsúlyozta Szabó. Már folyamatban van a felhasználók által kifogásolt adatvédelmi nyilatkozatok felülvizsgálata, amelyeken egyébként minden híreszteléssel szemben egyoldalúan nem módosíthat, s össze sem köthet más adatbázisokkal sem az iWiW Kft, sem a tulajdonos. A spamekkel, direktmarketing kategóriába sorolható levelekkel, és az adatbázisok összefüggéseinek elemzésével kapcsolatos félelmeket illetően elmondta, a T-Online Rt. nem azért vásárolta meg a legnagyobb közösségi portál 85 százalékát, hogy után jogszabályellenes cselekedeteivel felhívja magára a hatóságok figyelmét.

Simó György, a T-Online Rt. vezérigazgatója hozzátette: egy olyan tőzsdei szabályozó felügyelet alatt álló távközlési cég, mint a T-Online sokkal nagyobb garanciát jelent az adatok védelmére, mint egy pénzhiánnyal küzdő kisebb cég. Az Origo és a Freemail adatkezelési politikájánál szerinte nincs jelenleg hatékonyabb, ami már önmagában biztosítékot jelent. A hvg.hu kérdésére elmondta, komoly szerepet szánnak Várady Zsoltnak, a konkrét feladatok kiosztása még folyamatban. Az új tulajdonos egyértelmű célja javítani az infrastruktúrát, illetve pótolni az eddig elmaradt fejlesztéseket. Elsőként a korlátlan meghívóküldés működését igyekszik helyre állítani egy hónapon belül – vetítette előre.

Az új tulajdonos akár 2-3 szorosára is növelheti a felhasználók számát, ugyanis még legalább ennyi kapacitás rejlik az oldalban. A hvg.hu úgy tudja, az új tulajdonos nem akarja megváltoztatni a portál nevét iwiw-ről t-wiwre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egészen döbbenetes Minecraft jön, a valóságban is lehet majd építkezni

Egészen döbbenetes Minecraft jön, a valóságban is lehet majd építkezni

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre

Betonba öntötte a zuglói parkolási szerződéseket a Fidelitas

Betonba öntötte a zuglói parkolási szerződéseket a Fidelitas

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

Podcast: Megjött a fizetős YouTube Magyarországra, izgalmas fejlesztést villantott a Nike

Podcast: Megjött a fizetős YouTube Magyarországra, izgalmas fejlesztést villantott a Nike

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban