szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egyes önkormányzatok még csak most vezetik be a magánszemély ingatlantulajdonosokra és -bérlőkre 15 éve kivethető, egy sor helyhatóság által már alkalmazott helyi adót.

Éjjel-nappal csörög a telefon Kóbor Istvánné, Erzsébetváros adócsoport-vezetője asztalán. A felfokozott lakossági érdeklődést az ismét szocialista irányítású, fővárosi VII. kerületi önkormányzat tavaly decemberi rendelete váltotta ki, amellyel bevezették a "magánszemélyek kommunális adója" nevű új közterhet. A helyi adókról szóló törvény szerint már 1991 óta alkalmazható adófajta a kerületben lévő 30 ezer lakás magánszemély tulajdonosát vagy bérlőjét sújthatja (az utóbbit akkor, ha nem magánszemélytől, hanem cégtől vagy önkormányzattól bérel). A jogszabály szerint egyébként ezt az adót nem csupán lakásra, hanem mondjuk üdülőre, garázsra, melléképületre vagy belterületi telekre is ki lehet vetni.

Az új adó összege a VII. kerületben évi 13 900 forint lesz, amit két részletben, márciusban és szeptemberben lehet megfizetni. Ám az összes helyi adóból évente körülbelül félmilliárd forintot kasszírozó Erzsébetváros az idén - a különféle mentességek miatt - csupán 55 millió forint körüli bevételt vár a magánszemélyek kommunális adójából, amit az utcák, parkok rendbetételére, térfigyelő kamerák felszerelésére és szelektív hulladékgyűjtésre használna fel.

Méltányosságból törölhetik (Oldaltörés)

"Bár sokan nem értesültek még erről, a tulajdonosok vagy bérlők körülbelül 60 százalékának egyáltalán nem vagy az általánosnál kisebb összegű adót kell majd fizetnie" - nyugtatta a kedélyeket Kóborné. Azoknak a családoknak ugyanis, amelyekben az egy főre eső havi jövedelem kisebb, mint a legalacsonyabb öregségi nyugdíj 150 százaléka - ez most 40 245 forint -, nem kell leróniuk a kommunális adót. A legkisebb öregségi nyugdíj 200 százalékánál alacsonyabb egy főre jutó havi jövedelem esetén pedig 30 százalékos a kedvezmény. Ugyanilyen mértékű engedményt élvezhetnek azok a kisnyugdíjasok is, akik egyedül élnek 40 - vagy többen 60 - négyzetméteresnél kisebb lakásban. Az adózás rendjéről szóló törvény alapján mások is kérhetik méltányosságból az adóteher eltörlését vagy csökkentését, de ebben az esetben 2200 forintos illetéket kell fizetniük.

Január 1-jétől Budapest egyik elit kerülete, a Hegyvidék is bevezette ugyanezt az adót. A sarc idei kivetése volt tavaly ősszel az egyik első döntése a Pokorni Zoltán egykori Fidesz-elnök, alelnök, frakcióvezető, oktatási miniszter által navigált új helyi képviselő-testületnek. "A kormányzati megszorítások miatt már tavaly is 15 százalékkal kevesebb pénz jutott a kötelező önkormányzati feladatok ellátására, s ez a tendencia az idén folytatódik. Különösen az oktatásban aggasztó a helyzet: a kerületben dolgozó ötszáz pedagógusból akár nyolcvanat is el kell bocsátani" - indokolta Váczi János kerületi kabinetfőnök, miért szorgalmazták a lakások megadóztatását az országos politikában többnyire a közterhek emelése ellen tiltakozó fideszesek. Az idén várhatóan 200 millió forintos pluszbevételt hozó döntést a szocialisták és a szabaddemokraták is megszavazták.

A Hegyvidéken a kommunális adó összege a lakás nagyságától függően évi 3900 és 13 900 forint között mozog majd. Kedvezményt a gyerekes családok kapnak, egy gyerek 20, kettő 40, minden további pedig 12 négyzetméterrel "csökkenti" a lakás méretét. Így például egy, a kerületben átlagosnak számító 75 négyzetméteres lakásra két gyermekkel csupán évi 3900 forint lesz az adó. Váczi visszautasította azt az állítólag szocialista körökből eredő híresztelést, hogy a kommunális adót a Csörsz utcai sportcsarnok építésének a költségei emésztenék fel. Mint mondta: a 4 milliárdos fejlesztésre megvan a pénz. A kizárólag járda- és útfelújításra szánt lakásadó pontos felhasználásáról az újonnan felállítandó, 55 fős hegyvidéki útfejlesztési testület határoz majd.

Pokorni polgármester egyébként a II. kerületben lakik - vagyonbevallása szerint 135 négyzetméteres családi házban -, ahol régóta létezik a magánszemélyek kommunális adója. Összege a lakás méretétől függően évi minimum 3 ezer, maximum 12 ezer forint. Amúgy Budapest 23 kerülete közül a rózsadombiakon kívül eddig csupán Újpest és Budafok-Nagytétény élt e lehetőséggel: jelenleg az előbbiben 13 400, az utóbbiban 12 ezer forint a kommunális adó éves összege. A helyi adókról szóló törvény 1996-tól egy-egy vagyontárgyra vetítve évi 12 000 forintban maximálja ezt az adófajtát, de a költségvetési törvény 2005 januárjától megengedi az önkormányzatoknak, hogy a felső korlátot évente az infláció mértékével emeljék.

Az ország 3200 önkormányzata közül eddig 3105 vetett ki helyi adót, s közülük 2203 szed a magánszemélyektől kommunális adót rendszerint lakásra, de olykor más rendeltetésű ingatlanra is. Míg a legnagyobb vidéki városokban (Győrött, Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben) nincs ilyen közteher, a kisebbekben (például Veszprémben, Gyöngyösön, Szekszárdon vagy Kaposvárott) évek óta megadóztatják a magánszemélyek ingatlanait vagy bérleményeit.

Igazságosabb rendszert szeretnének (Oldaltörés)

Gyöngyösön 15 éve létezik a magánszemélyek kommunális adója, ami jelenleg lakásra évi 8500, üdülőre, gazdasági épületre, garázsra pedig az inflációval növelt maximális 13 900 forint. A város évi közel 2 milliárdos helyiadó-bevételének mégis csupán a 7,5 százaléka ered ebből az adónemből. Automatikus "felmentést" kaphat a mátraaljai településen az, aki a megelőző két évben méltányossági kérelmet nyújtott be, s azt elfogadták, vagy akinek hobbiháza 12 négyzetméternél apróbb. Az önkormányzatnál most azon gondolkodnak - tájékoztatta a HVG-t Erdélyi Sándorné, az adócsoport vezetője -, hogyan tehetnék igazságosabbá a rendszert úgy, hogy például egy 50 négyzetméteres panellakás tulajdonosa vagy bérlője semmit se fizessen. Az évi 4 milliárd forintos helyi adóbevétellel büszkélkedő Veszprémnek is mindössze évi 120-130 millió forintot hoz a konyhára a magánszemélyek kommunális adója, ami alól a 70 évnél idősebb egyedülállók kérés nélkül mentesülnek.

Békéscsabán az előző, szocialista városvezetés döntött ugyan az évi 9 ezer forintos kommunális adó bevezetéséről, de az új fideszes testület egy évvel elhalasztotta a rendelet hatályba léptetését. Mint Bánffy Ádám, a városüzemeltetésért felelős vezető elmondta, kivárják a kormány által tervezett ingatlanadó bevezetését, nehogy kétszeresen adóztassák meg ugyanazt a vagyontárgyat, amit egyébként a jogszabályok úgysem engednének. Emiatt viszont a központi ingatlanadó - ha megszületik - szűkítheti az önkormányzatok építményekre és telkekre szedett saját adóbevételeit, amit csak a más típusú helyi adók emelésével tudnának ellensúlyozni.

A magánszemélyek kommunális adójából szerzett bevétel egyébként tavaly országosan 8 milliárd forint alatt maradt, miközben az önkormányzatok ennek az ötvenszeresét szedik be helyi adókból, zömmel az iparűzésiből. De még a "rokon" építmény- és telekadóból is - amit csupán 378 önkormányzat rótt ki - több mint ötször ennyi bevétel származik évente. Az építményadó szintén lakásokra és nem lakáscélú ingatlanokra szedhető, de azt csak a tulajdonosra lehet kivetni, ahogyan a telekadót is. Kalkulációja, nyilvántartása bonyolultabb, mint a kommunális adóé, alapja ugyanis az ingatlan nagysága (építményeknél négyzetméterenként legfeljebb évi 900 forint, telkeknél 200 forint) vagy a forgalmi értéke (maximum évi 3 százalék). A magánszemélyek kommunális adója és az építményadó sohasem duplázódhat, ezért ha egy önkormányzat mindkettővel él, akkor az egyiket a lakásokra, a másikat pedig az egyéb típusú ingatlanokra veti ki (Újpesten például a kommunális adót a lakásokra, az építményadót pedig a nem lakáscélú ingatlanokra fizetik).

Egy új helyi adó bevezetéséről szóló döntés mindig nehéz, hiszen a képviselőknek azt is mérlegelniük kell, hogyan hat az intézkedés az egyes pártok ottani népszerűségére. Ugyanakkor a fizetési gondokkal küszködő helyhatóságok csak akkor kaphatnak rendkívüli támogatást az államkasszából, ha előbb a helyi adók bevetésével magukon próbálnak segíteni.

GYENIS ÁGNES

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyek

A feltöltésbumeráng

Hatalmas öngólt lőtt a pénzügyi kormányzat, amikor a tavaly év végi társaságiadó- és hitelintézetikülönadó-feltöltés...