szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A befektetők kockázati étvágyának fokozatos visszatérése többnyire a kelet-közép-európai piacok kezére játszott...

A befektetők kockázati étvágyának fokozatos visszatérése többnyire a kelet-közép-európai piacok kezére játszott 2009-ben. Ez elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a régiónak 2009 második felében – az azt megelőzően nyújtott alulteljesítést követően – sikerült felzárkóznia, a feltörekvő tőkepiaci alapok rekordmértékű tőkebeáramlást könyvelhettek el, a térség részvénypiacain pedig megélénkült a kereskedés.

A ciklikus részvényeknek kedvez a hangulat

Ennek ellenére a kelet-közép-európai gyógyszerrészvényeknek (és más defenzív papíroknak) nem jelentett jót a kockázatkerülő magatartás erősödése, teljesítményük olyannyira elmaradt a bank-, ingatlan és ciklikus részvények mögött, hogy 2009 negyedik negyedévében még a negatív tartományba is átcsúsztak. Összességében ezek ellenére a kelet-közép-európai gyógyszergyártók részvényárfolyama (a Bioton kivételével) 2009 egészére nézve kétszámjegyű bővülést produkált.

„Az elkövetkezendő időszakra nézve a kelet-közép-európai gyógyszerrészvények defenzív jellege egyaránt jó és rossz hír számukra. Az első negyedévére várható piaci hangulat a ciklikus részvényeknek kedvez, így a gyógyszergyártók részvényei inkább a partvonalra szorulnak. De mivel a gazdasági körülmények továbbra is törékenyek, és a gazdaság lassulásának hatása még megmutatkozik a ciklikus részvények vállalatainak üzleti eredményeiben is, elképzelhető, hogy az év későbbi szakaszában a defenzív részvényekhez való visszatérésnek lehetünk szemtanúi. Úgy gondoljuk, hogy az egészségügyi – és kiváltképp a generikus szereket gyártó – cégek ekkor vissza is kerülnek a legkeresettebb részvények közé” – jósolja Vladimíra Urbánková, az Erste Group gyógyszerpiaci elemzője.

A szektor kilátásai meglehetősen biztatóak: a kelet-közép-európai gyógyszergyártók az előrejelzések szerint azzal számolhatnak, hogy a régió nagyobb piacain – többek között a tavaly legnagyobb visszaesést elszenvedett piacokon, így Ukrajnában is – helyreáll a növekedés. Az erősödő rubelnek és az emelkedő olajáraknak köszönhetően a gyógyszergyártók számára létfontosságú orosz piac kezd visszatalálni a normál kerékvágásba, s ez további támaszt nyújthat a kelet-közép-európai gyógyszercégek számára. Az alacsony bázis szintén ebbe az irányba hat, kiváltképpen 2010 első negyedévében.

Felzárkózóban a régió

A kelet-közép-európai gyógyszergyártókat az elkövetkezendő évek során a várakozások szerint az mozdítja majd előre, hogy a régió visszatér a felzárkózási pályára, amihez még olyan tényezők társulnak, mint a demográfiai hatások (pl.: az elöregedő társadalom), a lakosság egyre nagyobb fokú egészségmegőrzési törekvése, valamint az innovatív gyógyszerek folyamatos és folytatólagos fejlesztése. Bár a jövőbeli gazdasági növekedés nyomán több forrást lehet az egészségügybe irányítani, nem valószínű, hogy megváltozna az egészségügyi szolgáltatók költségtudatos szemlélete. Ez pedig nyomást gyakorol arra, hogy a gyógyszerártámogatási rendszer a lehető leginkább költséghatékony legyen. Egyrészről ez kedvez a generikus termékek gyártói számára, másrészről azonban tovább élesedik köztük az árverseny.

Az Erste Group elemzői úgy vélik, hogy a vezető kelet-közép-európai gyógyszergyártók jó helyzetben vannak ahhoz, hogy stabil üzleti eredményeket érjenek el, jóllehet a gyógyszerártámogatásra is kiterjedő megszorítások miatt az ütem valamelyest szerényebb lesz, mint a válságot megelőző időszakban.

A viharos és bizonytalan időkben biztonságos befektetést kínáló kelet-közép-európai gyógyszerrészvények teljesítményét 2010-ben továbbra is mindenképpen a változó befektetői hangulat fogja befolyásolni (üzleti eredményeiken túl). De mivel jelenlegi árazásuk messze elmarad korábbi csúcsaiktól, a legkeresettebb kelet-közép-európai gyógyszerrészvények hosszú távú vonzereje nem kopik meg.

Az értékelés összegzése:

 


Magyar gyártók

2009-től eltérően az exporttól nagymértékben függő magyar gyógyszergyárak idén már nem számíthatnak az éves összehasonlításban gyengülő forint által nyújtott támaszra, másrészről viszont a forint stabilizálódása azt jelenti, hogy negyedéves pénzügyi eredményeik ingadozása megszűnik. A magyar gazdaság javuló makrokörnyezete az előrejelzések szerint jót ígér a magyar gyógyszerrészvények értékeltsége számára. Az árazási rés (legalábbis részleges) eltűnése várhatóan fellendíti az Egis részvényárfolyamát, míg a Richter esetében a kutatás-fejlesztés előrelépése jelentheti a részvényárfolyam várt növekedését kiváltó tényezőt. Összegezve, a Richter részvényenkénti célárfolyamát ezért 48 200 forintban, az Egisét pedig 21 755 forintban határozzuk meg, ami rendre 5 és 4 százalékos növekedést jelez az előző célárhoz képest. Ennek fényében tehát mindkét részvény esetében kitartunk Felhalmozás ajánlásunk mellett.

Krka

A Krka elsőrangú növekedési üteme megtorpant 2009-ben, és a jelek szerint egyszámjegyűvé zsugorodik 2010-ben. Ennek ellenére a vállalattól stabil üzleti teljesítmény várható, hiszen nyereségmutatóinak hajtóerejét az erőteljes innovációs tevékenység jelentheti. Habár a részvényárfolyam növekedési pályára állására még várni kell, a jelenlegi nyomott árszintek továbbra is vonzó lehetőségeket kínálnak a befektetők számára. A részvényenkénti célárfolyam 92 euróra történő felülvizsgálata mellett az Erste elemzői megerősítik Vétel ajánlásukat.

Bioton

Habár a Bioton 2009. évi eredményei a várakozások szerint erősen a negatív tartományban maradnak, az idei évre szóló előrejelzések korántsem ilyen borúsak, feltéve, hogy előkerülnek a vállalat átstruktúrálását célzó tervek. Miként ezt megelőzően is, az Erste Group elemzői ismét a konzervatív oldalon foglalnak helyet, és Tartás ajánlásra adják a voksukat. Az átdolgozott elemzői modell immár figyelembe veszi a vártnál rosszabb tavalyi évközi eredményeket, a Bioton Wostok rossz időzítését az inzulintermékek kínai piacnyitására, valamint a kockázatokra újonnan bevezetett diszkont-számítást, az új 12 havi célárfolyam részvényenként 0,21 zloty (szemben a korábbi 0,26 zlotyval).

Antibiotice

Habár a román gyógyszergyártókat érintő devizahatások várhatóan kedvezőbben alakulnak az idén, az elemzők arra számítanak, hogy profitrátájuk zsugorodni fog a romló fizetési morál és a Romániában a közlemúltban bevezetett forgalmi adó miatt. Az Antibiotice célárfolyama a felülvizsgálat nyomán részvényenként 0,624 lei lett, emellett megerősítjük Csökkentés ajánlásunkat. Habár továbbra is némiképp kedvezőbben ítéljük meg a Biofarm helyzetét, a szintén felülvizsgált 0,222 lejes részvényenkénti célárfolyam korlátozott növekedési potenciált jelez pillanatnyilag, ezért kitartunk Tartás ajánlásunk mellett.

 Erste Group

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!