szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az április végétől változó táppénzszabályoknak elsősorban a munkáltatók a nyertesei, de a dolgozók közül se mindenki jár rosszul. Azt is leszögezhetjük, hogy minél többet keres valaki, annál kevésbé éri meg betegnek lennie. Viszont bruttó 260 ezer forint havi jövedelem alatt ugyanannyi táppénz jár mindenkinek, mint eddig.

A Széll Kálmán Terv keretében március közepén a parlament módosította a táppénzszabályokat. Ezzel az intézkedéssel, a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint, csökkentik a táppénzcsalások számát, és még idén 2 milliárd forintot, a következő években pedig évi 5 milliárdot spórol a költségvetés.
A megtakarítás jegyében az egyik legfontosabb intézkedés, hogy április 30-tól a táppénz összege legfeljebb a minimálbér kétszerese lehet. Így annak, aki keresőképtelen beteg lesz, naponta legfeljebb bruttó 5200 forint jár a jelenlegi 10 400 forint helyett, havonta pedig bruttó 156 ezer forintot kaphat a mostani 312 ezer helyett. A táppénz mértéke két évnél hosszabb folyamatos biztosítás esetén 60 százalék; ennél rövidebb biztosítási idő, valamint kórházi ápolás esetén 50 százalék jár. Ez – Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője szerint – a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki 60 százalékos táppénzre jogosult, azt bruttó 260 ezer forintos bér fölött érinti az új szabály, mivel  a 260 ezer 60 százaléka a 156 ezer forint. Aki pedig 50 százalékos táppánzre jogosult, azt bruttó 312 ezer forint feletti bérnél érinti a változás.

Mások az arányok, ha nettó bérekkel és nettósított táppénzzel számolunk. A táppénz maximumaként meghatározott kétszeres minimálbér a 156 ezer forint. Ha a dolgozó egész hónapban táppénzen van, akkor abból csak a személyi jövedelemadót kell levonni, s marad 124 310 forint. Magyarán ez a havi maximális táppénzösszeg. A dolgozó nettó keresetének, a 171 668 forintnak azonban nem a 60, hanem 72,4 százaléka.

Hiába keres azonban valaki 260 ezer forintnál jóval többet, a táppénz bruttó és nettó összege sem változik, nettó keresetéhez képest viszont jóval alacsonyabb összegű táppénzben részesül. Havi 500 ezer forintos jövedelem esetén például a nettó kereset 320 900 forint. Az egész havi táppénz összege viszont ugyanúgy 124 310 forint, mintha 260 ezer lenne a bruttó keresete. Ez pedig már csak 38,7 százaléka a nettó bérnek. Összességében tehát elmondható, minél magasabb a havi jövedelme valakinek, annál kevésbé éri meg táppénzre menni.
Új szabály vonatkozik a veszélyeztetett terhesekre is, utánuk – április 30-tól – nem a munkáltató fizeti a bér 70 százalékát betegszabadság címén, hanem az állam az első 15 munkanapra. Azaz az 1. naptól táppénz jár a kismamának. Ezt a kiadást az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozza a költségvetés. Ezzel – a szakszervezetek szerint – rosszabbul járnak, mivel a betegszabadság idejére járó összeg állításuk szerint magasabb, mint a táppénz.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor tagadta, hogy a veszélyeztetett terhesek rosszabbul járnak. Szerinte a bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők a táppénzzel még jobban is járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot, csak szja-t fizetniük.
Az új szabályozás  – hangsúlyozta a hvg.hu munkajogi szakértője – méltánytalan, ugyanis a munkáltató továbbra is a teljes munkabér után fizeti be a közterheket, teljesíti a munkavállaló után a járulékokat, de keresőképtelenség esetén ez nem fog tükröződni. Angyal József okleveles adószakértő ugyanakkor állítja: a táppénz-szabályok módosítása, különösen a veszélyeztetett terhesség esetén gesztus a munkáltatók számára. Nekik ugyanis az állam megspórolja a 15 nap betegszabadságra járó 70 százalékos bérköltséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Táppénz, betegszabadság: szigorúbb szabályok

A munkavállalók betegség miatti távollétének szabályai több ponton is szigorodtak 2010-ben. A foglalkoztatottsági mutatók változásával összhangban a betegszabadságon, táppénzen töltött napok száma és vele együtt az erre az időszakra jutó ellátások aránya is csökkent. A módosítások sora azonban nem állt itt meg - a táppénz mértékét is maximalizálta a törvényalkotó.

MTI Vállalkozás

Változhatnak a táppénzszabályok

Felére csökkentené a táppénz napi összegének lehetséges maximumát az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet az államháztartási törvényhez nyújtott be a fideszes Dancsó József szerdán.