szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az átlagosnál több új felszámolási eljárást indítottak áprilisban Magyarországon, de a trend a februári nagy ugrást...

Az átlagosnál több új felszámolási eljárást indítottak áprilisban Magyarországon, de a trend a februári nagy ugrást követően immár második hónapja csökkenést mutat – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Az idei negyedik hónapban 1403 új eljárást indítottak, ami pont százzal kevesebb, mint egy hónappal korábban volt, a tavaly áprilisi adatot azonban így is meghaladja 1,7 százalékkal. „Áprilisban folytatódott ugyan a márciusban indult mérséklődés, a negyedik hónap adata azonban így is magasabb az elmúlt években tapasztaltnál, a javulás tehát erősen viszonylagos” – hívja fel a figyelmet Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Ezt a növekedés tempója is alátámasztja, hiszen márciusban még 11 százalékos csökkenést regisztrált az Opten az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A kumulált – azaz az év elejétől eltelt időszakra vonatkozó – adatok is hasonló képet mutatnak: míg március végén 3,4 százalékkal több új felszámolást jegyeztek fel, április végén a növekedés mértéke 3 százalékos volt, érdemi változás tehát nem következett be. Az év első harmadában 5791 cég ellen indult eljárás, ez 174-gyel több, mint egy évvel korábban.

„A fizetésképtelenségi eljárások számának csökkenése a végelszámolások számának elképesztő növekedésével párosul, tehát a válság még itt van, csak egyre kevesebben várják meg, hogy az adósságok alatt roppanjon össze a vállalkozásuk” –véli az Opten stratégiai igazgatója. A végelszámolások korábban soha nem látott magas szintje áprilisban is fennmaradt, igaz az egy évre visszatekintő növekedési ütem 77,9 százalékról 55,8 százalékra lassult. Áprilisban 2230 céget zártak be tulajdonosaik, ez minden idők harmadik legnagyobb adata. Az első négy hónapban összesen 8212 vállalkozás kényszerült tevékenysége befejezésére, ami 68 százalékos növekedés a tavalyi január–áprilishoz képest (a gyorsulás az első negyedévre 60 százalékos).

A felszámolási és a végelszámolási adatokhoz képest ellenkező irányú változás tapasztalható a cégalapítási kedvben, azaz mind márciushoz, mind tavaly áprilishoz képest kevesebb új vállalkozást jegyeztek be. „Ez azonban szintén viszonylagos, hiszen az új cégek száma csak a legnagyobb havi adatokhoz képest csökkent, abszolút értékben továbbra is feltűnően magas, főleg a válsághelyzetet is figyelembe véve – kommentált az Opten stratégiai igazgatója. Áprilisban 4095 új vállalkozást jegyeztek be, ami 6,6 százalékkal marad el a tavaly áprilisi adattól és 17,8 százalékkal az idei márciusitól, de így is bőven a sok éves átlag feletti aktivitás jele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Egymillió adag jöhet belőle, de mit lehet egyáltalán tudni a kínai vakcináról?

Egymillió adag jöhet belőle, de mit lehet egyáltalán tudni a kínai vakcináról?

Svájcban törvény kötelezheti a cégeket a klímavédelemre

Svájcban törvény kötelezheti a cégeket a klímavédelemre