szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Polgári törvénykönyv módosítása hamarosan új üzletágakat teremt Magyarországon. Ezek közül most egyet mutatunk be, a bizalmi vagyonkezelést.

Mi a bizalmi vagyonkezelés?

A bizalmi vagyonkezelés fő jellemzője, hogy a vagyonkezelésbe adott vagyontárgyak tulajdonjoga a vagyonkezelőre száll, aki azonban nem a saját javára, hanem a kedvezményezett érdekében végzi a vagyonkezelést.

A Ptk. módosítás létrehozott egy teljesen új jogintézményt, az angolszász eredetű bizalmi vagyonkezelést, amelynek nincsenek előzményei a magyar magánjogban. Erre alapozva egy új üzletág jöhet létre, a gazdag emberek vagyonának kezelése.

Tehát, ha valaki nyer a lottón 3 milliárd forintot, és nem ért a pénzhez, kiadhatja a vagyonát bizalmi vagyonkezelésbe egy ezzel foglalkozó cégnek. Kiadhatja fix díj fejében, de úgy is, hogy sikerdíjat ad a kezelőnek a vagyon meghatározott hozamáért cserébe. A Ptk. arra is lehetőséget teremt, hogy különböző vagyonrészeket egységbe szervezzenek.

Bár a Ptk. két nap múlva lép hatályba, már most lehet olyan hirdetésekkel találkozni, amelyek vagyonkezelői szolgáltatást kínálnak, például itt.

Mivel a bizalmi vagyonkezelésnél a vagyonátruházó átruházza a tulajdoni jogokat a kezelőre, ezért sokan attól tartanak: a bizalmi vagyonkezelés intézménye arra is lehetőséget teremt, hogy cégvezetők vagy politikusok elrejtsék vagyonukat. Mint azt Molnár Gábor a DLA Piper partnere korábban elmondta: mivel a vagyonátruházónak nincs tulajdonjoga, tehát vagyona, nem lehet megfogni őt.

Üzletszerű vagyonkezelés végzéséhez egyébként megfelelő engedéllyel kell rendelkezni. A vállalkozásnak erre kell szakosodnia, vagyis fő tevékenységként kell ellátnia a feladatot. A tagok között legalább egy jogásznak, közgazdásznak és könyvvizsgálónak kell lennie. Emellett fel kell mutatnia a kezelt vagyon összértékével arányos, de legalább 70 millió forintos pénzügyi biztosítékot, és 70 millió forint saját tőkével is rendelkeznie kell. A tevékenységet csak kft.-k, zrt.-k vagy az Európai Gazdasági Térség vállalkozásainak magyarországi fióktelepei végezhetik. Az engedélyeket a Magyar Nemzeti Bank adhatja ki és a nyilvántartásokat is a jegybank vezeti. Az erről szóló törvény februárban jelent meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!