szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Herceghalmon már az ezredforduló előtt felbukkantak Fidesz-közeli, illetve felcsúti vállalkozók, a település második legnagyobb munkaadója Mészáros Lőrinc. Apolgármester összeveszett Fidesszel, s az is lehet, hogy a népszavazási akcióval kezdte volna a viszony helyreállítását.

Miért épp Herceghalom? – találgatja két napja a fél ország arra utalva, vajon hogyan csöppent a takaros és módos, de nem különösebben izgalmas település hírében álló község első embere a Nemzeti Választási irodánál történt balhéba. A település mindeddig leginkább a helyi „állami” gazdaságról ismert – a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt. (HKG, jelenlegi nevén Agrosystem) a piszkos tizenkettőnek titulált gazdaságok között került Fidesz-közelbe az első Orbán-kormány idején.

A HKG-ban már 1999-ben felbukkant igazgatósági tagként a felcsúti Flier János, akit töretlenül Mészáros Lőrinc egyik gazdasági „követeként” szokás emlegetni az Észak-Dunántúli régióban, a vezérigazgató pedig az Orbán-családdal utóbb ingatlanüzleteket kötő Bodnár Sándor lett – írja az Átlátszó. Többszöri cégátalakulások után 2013-tól a Talentis Group Zrt. lett az Agrosystem minősített többségi tulajdonosa. A Talentist a cégiratok szerint február 9-én vette át a céget Mészáros és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix. A Mészáros-házaspár 50-50 százalékos részvényesek lettek. 

A privatizáció idején nem kapta meg a HKG az állami földek tulajdonjogát, „csak” azok 50 éves bérletét, igaz, az akkori hírek 4 ezer hektárról szóltak. Az ötvenéves bérletből még hátralevő idő azt jelenti, hogy ezek a bérelt földek hosszú időre gyakorlatilag Mészáros-birtokká váltak.

Erdősi László polgármester – akinek felesége kopaszok segítségével beelőzte a szocialista népszavazási kérdés beadását az NVI-nél – elméletben nincsen jóban a Fidesszel. 2010-ben még a párt támogatásával lett polgármester, a viszony információink szerint akkor romlott meg, amikor a településvezető nem tett eleget egy háttéralkunak, miszerint a ciklus közben fokozatosan háttérbe vonul alpolgármestere javára.

A 2014-es önkormányzati választásokon már független színekben indult és nyert – beelőzve fideszes versenytársát is. Akadnak ugyanakkor a településen, akik úgy értelmezik a mostani felpezsdült hangulatot és a friss változásokat, hogy az egyébként nagy focirajongó hírében álló Erdősi éppenséggel egykori pártja rokonszenvének visszaszerzését is remélhette attól, hogy családja részt vesz egy olyan akcióban, amely blokkolja a Fidesz számára kockázatos kimenetelű népszavazást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

A kamara sem érti, hogy képzeli a kormány a háziorvosok fizetésemelését

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó