szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatalmi szóval hirtelen nagyra növesztett vállalatok gyarapodása nem erősíti a magyar gazdaságot, a nyereségrekorder postafiókcégek pedig ügyesen optimalizálják az adófizetést. Ez szűrhető le a HVG 50-es toplistáiból, amelyeken a megszokott szereplők mellett igazi hungarikumokat is találni.

Máris itt van az egy év alatt a legnagyobb növekedést elért cég, a bejegyzett fő tevékenységeként idén tavaszig tea és kávé feldolgozásával, azóta pedig immateriális javak kölcsönzésével foglalkozó Ventas Coffe Hungary Kft. Miből volt 531 milliárd forintos árbevétele? Adunk néhány támpontot: Hódmezővásárhely, dohányboltok, Sánta János. Ha ez nem volna elég a megfejtéshez, a részleteket megtalálja a HVG hetilap friss számában.

Az nem meglepő, hogy a hazai olajóriás, a Mol visszavette az elsőséget a legnagyobb magyarországi vállalatok ranglistáján, az viszont már figyelemre méltó, hogy ezt bő félezermilliárd forintos árbevétel-csökkenés mellett sikerült elérnie. De melyik vállalat volt a tavalyi első, és mi magyarázza a helycserét? Erre a kérdésre is megtalálja a választ a cikkben.Mint ahogyan az is kiderül, hogy honnan jött az az "egzotikus cégleány", amely a legnagyobb saját tőkéjű magyarországi válallatok listáját vezeti 13 milliárd amerikai dollárral.

A TOP 50-es listák összeállításánál ezúttal is az árbevétel, az export, az alkalmazottak száma, az adózott eredmény és a saját tőke volt az öt meghatározó szempont. Azok a cégek, amelyekről nyilvános forrásból nem szerezhetők be ezek az információk, illetve részben vagy egészben elzárkóztak az adatok kiadásától, nem szerepelnek az összesítésben. De a többiek ott vannak a TOP 50-ben. Keresse a HVG hetilap legfrissebb számában!

  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!