szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Károli Gáspár Református Egyetem hét évvel ezelőtt rendkívüli felmondással bocsátotta el a professzort, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy megsértette az intézmény jó hírnevét. A tanár bírósághoz fordult. A szövevényes ügy lehet, hogy Strasbourgban folytatódik.

Megalapozatlannak találta a Kúria a Károli Gáspár Református Egyetem egykori professzorának felülvizsgálati kérelmét, mert az indoklás szerint a beadványában pontatlanul fejtették ki a jogsértéseket. Hima Gabriella azt állítja: törvénytelen megfigyeléssel és manipulált felvétellel kreáltak alibit annak idején az elküldéséhez. A Kúria döntésével szemben nincs jogorvoslati lehetőség, de valószínűleg a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az egyetemi tanár – írja az Átlátszó.

A Károli Gáspár Református Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának vezetőjét 2009 júniusában mentették fel tisztségéből, 2010 őszén a munkaviszonyát is megszüntették, rendkívüli felmondással. Ennek legfőbb indokai azok voltak, hogy Hima Gabriella megsértette a felsőoktatási intézmény jó hírnevét, illetve a lakásán magánórákat tartott, miközben a munkáltatóját keresőképtelenségéről tájékoztatta.

Az Átlátszó munkatársa még a hvg.hu-n írta meg 2013-ban, hogy Hima Gabriella egy doktori dolgozat megvédése miatt vitába keveredett az egyetem vezetőségével. Témavezetőként nem találta késznek egy hallgató disszertációját, aki ennek ellenére megkapta a doktori fokozatot. Miután az oktató értesült erről, a doktori védés felülvizsgálatát kérte. Utána vonták vissza egyébként a vezetői megbízását, de az nem világos, hogy a két ügy között volt-e összefüggés, és ha igen, pontosan mi vagy mik.

A professzor 2010 márciusában csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett, mert szerinte a doktori fokozat odaítélésére valótlan tartalmú magánokiratot használtak fel.

A 2010. szeptember 14-én történt rendkívüli felmondásban Hima Gabriellának már TB-csalást is felróttak, miután egy magáncég, a Wistmanwood Kft. jelentése alapján azt állították: a lakásán magánórákat tartott, holott hivatalosan a betegsége miatt nem dolgozott.

Az óratartásról rejtett kamerás felvétel készült, de a professzor szerint a videó időpontja nem stimmel, mert akkor ő Bécsben volt: számlákkal igazolta, hogy akkor az osztrák fővárosban vásárolt. A magukat egyetemi hallgatóknak kiadó magándetektívek valójában akkor jártak nála, hogy németórát vegyenek, amikor már eltávolították az egyetemről, azaz 2010. szeptember 14-e után – érvelt Hima Gabriella.

A Wistmanwood tevékenységi körei között ráadásul a magánnyomozás nem szerepelt. A cég mára beolvadt korábbi tulajdonosába, a Safety Sector Vagyonvédelmi Kft.-be, amelynél már tevékenységi kör a magánnyomozási munka. Utóbbi cégben 2013 őszéig tulajdonrésszel rendelkezett Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója is, Tarlós István mostani biztonságpolitikai főtanácsadója.

Hima Gabriella munkaügyi perében az első fokon eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Károli Gáspár Református Egyetemnek adott igazat. Ezzel együtt elrendelte azt, hogy a felsőoktatási intézmény fizesse ki a professzornak az elmaradt szabadságmegváltást és tiszteletdíjakat.

A professzor a bíróságon az egyetem által bizonyítékként felhasznált rejtett kamerás felvételt manipuláltnak nevezte. A bíróság emiatt felfüggesztette a tárgyalást, és feljelentést tett polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás miatt. Az eljárást végül a Budapesti Nyomozó Ügyészség elutasította bűncselekmény hiánya miatt.

A hamis tanúzás mellett magántitok jogosulatlan megismerésének gyanújával is indult eljárás a Wistmanwood Kft. felvételt készítő munkatársaival szemben, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság mindegyiküket felmentette a vád alól.

A másodfok helyben hagyta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú döntését, egyetértett az abban szereplő megállapításokkal. Most október 4-én pedig a Kúria is elutasította Hima Gabriella felülvizsgálati kérelmét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Megfigyeltették, hogy kirúghassák az egyetemi tanárt?

Felmondási okot kreáltathatott egy magánnyomozói engedéllyel nem rendelkező cég segítségével a Károli Gáspár Református Egyetem, hogy megválhasson egyik oktatójától - az érintett szerint. Az ügyben folyó munkaügyi perben az oktató ügyvédje arról beszélt, rejtett kamerával készített, majd manipulált videofelvétel szolgáltatott okot a kirúgásra.