szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem egymilliárdos megbízást nyert el a felcsúti polgármester és a kormány egyik kedvenc építőipari cége.

A West Hungária Bau Kft. és a Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Fejér-B.Á.L. Zrt. építheti Püspökszilágyban radioaktívhulladék-tárolót – derül ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számában között hirdetményből. A hivatalos nevén Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló kapacitás-felszabadítása, biztonságnövelése következő ütemének végrehajtásához szükséges csarnok, konténment és kapcsolódó infrastruktúra kialakítását a két cég konzorciuma 835,6 millió forintért vállalta, valamivel olcsóbban, mint a 846 milliós fedezet.

A nyílt eljárás már a második próbálkozás volt a kiíró, állami tulajdonú Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. részéről. Az előző, tavaly augusztusban kiírt tender eredménytelen lett, ugyanis a legolcsóbb ajánlatot benyújtó pályázó is 930 millió forintot kért. Ebben a konzorciumban szintén részt vett a miniszterelnök veje, Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila tulajdonában levő WHB, ám akkor még a Mecsekérc Zrt.-vel párban. Ez utóbbi cég most külön próbálkozott, de csak a második legjobb helyre futotta, bár szintén a kereten belül maradt 841 milliós ajánlatával.

A püspökszilágyi létesítmény egyike a paksi erőmű három hulladéktárolójának. Az akkori ajánlások alapján 1971-ben tervezték és öt évvel később helyezték üzembe, 1998-ig az ÁNTSZ üzemeltette. Itt ugyanis nem csak az erőmű hulladékát dolgozzák fel, de az egész országban keletkező radioaktív anyagokat.

A mindössze két éve alapított Fejér-B.Á.L. Zrt. tavaly nyerte el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. minősítését, ez azt jelenti, hogy Mészárosék építőipari cége kaphat megbízásokat az erőműben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban

Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

"Ha Gorbacsov keményvonalas vezető lett volna, akár még mindig uralkodhatna"

Visszatér a Renault 5-ös

Visszatér a Renault 5-ös