szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

Külföldi nyaraláskor tízezrek csúszhatnak ki a kezünkből. Ráadásul a forint is elég gyatrán áll. De a gyengélkedő forintot is érdemes „megfogni”.

Ma már nem vagyunk rászorulva arra, hogy egy utazási iroda komplett csomagját megvásárolva utazzunk el külföldre, egy kis nyelvtudással már megoldható saját szervezéssel is az utazás. A legtöbb esetben az ilyenkor felmerülő pénzügyi kérdéseket vesszük át a cikkben, de persze lesznek olyan részek is, melyeket bárki haszonnal kamatoztathat. A Bankmonitor tippjei:

Repülőjegy

Logikusan, ez a tétel csak akkor számít, ha külföldre megyünk. Számtalan oldalon tudunk böngészni, amíg megtaláljuk a számunkra kedvező ajánlatot. A repülőjegy foglalás sajátja, hogy a teljes árat ki kell érte fizetni már a foglaláskor (így devizakockázatot nem futunk), azonban a fapados légitársaságok elterjedésével együtt néhány tízezer forintból már megúszhatók ezek a tételek.

A netes foglalási rendszerekben előfordul, hogy az árat nem forintban, hanem más devizában (euróban például) kell kifizetni. Érdemes tájékozódni arról, hogy a saját bankkártyánkkal  vagy hitelkártyánkkal fizetve milyen egyéb költségekkel számolhatunk. Van olyan légitársaság, ami meghatározza, hogy például a saját partneri kártyával olcsóbban lehet fizetni, mint más kártyákkal.

Az összegnél legyünk annak tudatában, hogy a főbb devizáknál, mint amilyen az euró vagy a dollár, a kártyatársaság által jegyzett árfolyam a mérvadó. A MasterCard és a Visa jegyez árfolyamot és ez alapján fogják átváltani az összeget forintra. Per pillanat 1-1,5%-kal a devizaközép felett váltanak, ami jobb, mint a bankok által meghatározott hivatalos váltási árfolyam. Ellenben, ha más devizában fizetnénk, akkor először euróra vagy dollárra fogják átváltani az összeget, majd utána forintra, ami értelemszerűen a költségeket is emeli.

Szállásfoglalás

A leggyakoribb az az eset, amikor a szállásadó a foglaláshoz elvárja, hogy a kártyánk  fontosabb adatait megadjuk. Erre azért van szükség, mert egyrészt egy kisebb összeg átmeneti ráterhelésével megállapíthatja, hogy a foglalási szándékaink komolyak. Másrészt, bebiztosíthatja magát arra az esetre, ha túlkésőn akarnánk lemondani a foglalást, hiszen ekkor bizonyos összeget levonhatnak tőlünk. Ez utóbbira azért is van szüksége, mert az ingyenes lemondási opció ma már elvárás az emberek részéről.

A kártyás fizetésnél gyakorlatilag ugyanaz érvényes, mint amit az előző részben leírtunk. De persze adódhat úgy is, hogy a szállásért valamilyen okból mi utalnánk el a foglalót. Ettől azért intenénk óva mindenkit, mert egyfelől a bank a saját árfolyamán forintosítja az utalni kívánt összeget, másfelől a külföldi utalásnak magasabb a költsége, mint a hazainak. A kettő díj eredőjeként a költség az utalt összeg 1-3 százalékra is rúghat. 150 ezer forint utalása esetén ez 1500-4500 forintot is jelenthet.

Azt ne feledjük, hogy ellentétben a repülőjegy azonnali kifizetésével, a szállásfoglalásnál az időben elhalasztott fizetés miatt devizakockázatot futunk, ha a szállást devizában foglaltuk le. Saját tapasztalat, hogy az a szállás, amit euróban még februárban lefoglaltunk, az mára forintosítva többe kerül. A februári átlagárfolyam 311,7 forint volt, míg a júniusi 322,7 forint, vagyis bő 10 forinttal (3,5%-kal) kerül többe egy euró. Magyarul eurónként ennyit fogunk bukni a gyengébb árfolyam miatt.

Valutaváltás

Bármennyire is bízzunk a kártyánkban, ajánlatos azért némi készpénzt váltani a nyaraláshoz. Számoljuk ki először, hogy körülbelül mekkora összegre van szükségünk, mert ha túl sokat váltunk, akkor teljesen feleslegesen a nyakunkon maradhat sok valuta. Mindenkinek az egyedi igényeire van bízva a váltás, de ügyeljünk arra, hogy ha sok készpénzt viszünk magunkkal, akkor annak biztonságos elhelyezéséről is gondoskodni kell.

Mai fejjel nézve az járt igazán jól, aki a mostani nyaralás előtt már hónapokkal előtte váltott valutát, de persze ezt nem lehetett előre kiszámítani. Az euró és a dollár is jelentősen gyengült a forinthoz képest, de most mintha megnyugvás következne. Bár, amennyire bizonytalan a nemzetközi befektetői hangulat, nem lennénk meglepve, ha tartósan gyengébb árfolyamra kellene berendezkedni.

A tapasztalat az, hogy a legjobb valutaváltók is 0,5-1%-ot rátesznek a devizaközépre, amihez még alsó hangon 0,3%-os tranzakciós díj is társul. A közelmúltban egyik munkatársunknak is szüksége volt némi valutára és azt találta, hogy a váltáson kívüli egyéb költség elérte a 0,5%-ot. Összességében 1-1,5% is lehet az extra kiadás, ami 150 ezer forint váltásakor 1500-2250 forintot is jelenthet.

Kártyahasználat

Ahogy az már az eggyel korábbi pontból kiderült, a gyakorlatban bevált stratégia, ha vegyesen készpénzt és plasztikkártyát  is viszünk az utazásra magunkkal. A kártya nagyfokú biztonságot ad, hiszen ma már a legtöbb helyen fizethetünk vele. Az utazás előtt azért érdemes a bankunk ügyfélszolgálatával beszélni, nehogy azt gondolják, hogy visszaélnek a kártyánkkal, miközben csak mi megyünk váratlanul egy külföldi desztinációra.

A kártyás vásárlásnak belföldön és külföldön sincs költsége, de persze a fizetéskor itt is történik devizaváltás, a váltási költségek tehát minket terhelnek. Korábban már megírtuk, hogy ez kártyatársaságtól függően 1-1,5% is lehet. A fizetéshez viszont az i szükséges, hogy a kártyánk érvényes legyen és a napi fizetési limitet se haladjuk meg.

Készpénzt azért is javasolt váltani, mert ha a kártyánkat használnánk készpénzfelvételre, akkor annak horribilis költségei lehetnek. Tagadhatatlan, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ezt nem lehet megkerülni, de emlékezzünk, hogy külföldi ATM használata legyen a legvégső forgatókönyv. Csak azért, hogy lássuk a nagyságrendeket, 100 euró felvétele is könnyedén együtt járhat 1500 forintos költséggel. Arányosítva ez 4,5-5%-nak felel meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!