szerző:
hvg.hu

A HM szerint nincs csúszás, jövő januárban indulna a gyártás.

Jövő januárban indulna el a magyar fegyvergyártás a HM Arzenál üzemében, a gyár a Világgazdaság információi szerint Kiskunfélegyházán lenne.

Simicskó István akkori honvédelmi miniszter idén márciusban jelentette be, hogy fegyvergyártás indul Magyarországon, akkor úgy fogalmazott, hogy cseh licenc alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indulna meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz.

A Világgazdaság most rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnál a dologra, akik azonban csak annyit közöltek, hogy "a témával kapcsolatos korábbi nyilatkozatainkban foglaltak továbbra is helytállók, azoknál bővebb információt nem áll módunkban adni".

A fejlesztésért a HM Arzenál Zrt. felel, amelynek vezérigazgatója, Kránicz Roland tavasszal licencszerződést írt alá a cseh Ceská Zbrojovka Export vállalat vezetőjével. Ennek értelmében egy tízéves megállapodás jött létre százmillió eurós összértékben 200 ezer lőfegyver gyártásáról. Az egyezség értelmében a Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a nyáron azt mondta, korszerű, NATO-kompatibilis marokfegyverek (pisztoly, géppisztoly, gépkarabély) készülnek majd az üzemben, a fegyverekből a magyar katonák kiszolgálása mellett a külföldi piacokra is jut majd.

Bár a minisztérium nem reagált a lapnak arra a kérdésére, hogy hol működik majd a gyár, a céginformációs adatbázisból kiderül, hogy a HM Arzenál 2018 februárjában új fióktelepet jegyeztetett be Kiskunfélegyháza külterületén. A harmincezres Bács-Kiskun megyei település polgármestere, Csányi József a helyi médiában a nyár közepén pedig azt mondta, hogy a magyar honvédség beruházása mérföldkőnek számít, mert ezzel egy korábban nem létező termelőtevékenység honosodik meg a városban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Szereti a Call of Dutyt? Egy hétig ingyen lehet játszani az új résszel, csak le kell tölteni

Szereti a Call of Dutyt? Egy hétig ingyen lehet játszani az új résszel, csak le kell tölteni

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten