szerző:
hvg.hu

Magyarországon a lottónyeremények után a Szerencsejáték Zrt.a nyeremény összegéből egy tételben levonja és megfizeti a személyi jövedelemadót, így a nyertesnek már nincs bevallási és adófizetési kötelezettsége. De mi történik, ha magyar adófizetőként külföldi lottójátékon próbálunk szerencsét?


Az itthon is játszható külföldi lottójátékok közül az egyik legismertebb a 2012-ben indult Eurojackpot, amelyhez immár 18 európai ország csatlakozott (köztük Magyarország). A tét nagy, a múlt héten 74 millió euróért lehetett ikszelni.

Ha a szelvényt külföldön vásároljuk, több tényezőt érdemes figyelembe venni- hívja fel a figyelmet a portfolio.hu. Személyes szelvényvásárlás esetén például a nyeremény csak abban az országban igényelhető, ahol a vásárlás történt.

Az igénylés menete országonként eltérő lehet, Magyarországon például már a kifizetés előtt levonásra kerül a személyi jövedelemadó, így a játékost további adóbevallási és fizetési kötelezettség nem terheli.Online vásárolt szelvény esetében ugyanakkor a tartózkodásunk helye nem releváns, tekintettel arra, hogy mindenképpen a számlánkra érkezik a nyeremény - mondta el a lapnak Kövesdy Zoltán, a Deloitte szakértője.

Amennyiben a szelvényünket online vagy külföldön vásároljuk meg, a nyeremény adózásával kapcsolatban érdemes körültekintően eljárnunk. Vannak olyan nyereményjátékok, amelyek esetében a nyeremény kifizetője levonja a helyi szabályoknak megfelelő adót a kifizetett nyereményen. Vannak ugyanakkor olyan nyereményjátékok is, amelyek esetében a bruttó összeg kerül kifizetésre.

Egyes játékok helyi szinten "adómentesnek" minősülnek, mivel a meghirdetett nyereményekből már nem vonnak le adót. A nyertesre azonban a lakóhelye szerinti ország jogszabályai is érvényesek lehetnek és a helyi jogszabályok alapján adókötelezettség felmerülhet.

A vonatkozó adóegyezmények és a magyar szja törvény alapján a külföldön kifizetett nyeremény jellemzően úgynevezett "egyéb jövedelemnek" minősül és Magyarországon adófizetési és bevallási kötelezettsége keletkezik a nyertesnek a nyeremény összege után. Vagyis érdemes tudni, hogy bizonyos esetekben nem érvényesül a nyertes mindent visz szabály. Az állam is elveszi, ami jár neki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást

Csok-csapda: az önerő hiányában nem tudják felvenni a családok a támogatást

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

TGM: Ülepre, magyar!

TGM: Ülepre, magyar!

Ebben az amerikai étteremben instagramos asztalhoz is lehet helyet foglalni

Ebben az amerikai étteremben instagramos asztalhoz is lehet helyet foglalni

Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

Eddig soha nem látott fotók kerültek elő a Kristályéjszakáról

Hivatali visszaélés miatt nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében

Hivatali visszaélés miatt nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében