Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
A belföldi turizmus minden korábbi rekordot megdöntött 2018-ban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi év első 11 hónapjában a hazai szálláshelyek árbevétele 10 százalékkal nőtt, és a vendégéjszakák száma is történelmi rekordot ért el.
Várnai Zsuzsanna a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet (VISZ) ügyvezető elnöke a 24.hu-nak azt nyilatkozta: jóllehet tavaly emelkedett a a vendéglátásban dolgozók fizetése, a jövedelmük így is csak a nemzetgazdasági átlag 60-65 százalékát éri el.
A komoly munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ráadásul egyre megfeszítettebben kell dolgozniuk a vendéglátósoknak.
Várnai szerint megoldást az jelentene a problémára, ha az állam csökkentené a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfáját, erre azonban kevés esély van, hiszen hatalmas bevételt jelent az államnak. A szakszervezeti vezető értesülései szerint a kormány jelenleg úgy véli, a szektor dinamikus pörgése termeli majd ki a béremelést.
Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tanácsadója megerősítette, hogy a vendéglátásban dolgozók jövedelme még mindig csak a nemzetgazdasági átlag kétharmadát teszi ki. Egy tavalyi, a tagszállodáik körében végzett felmérés szerint viszont a szállodákban dolgozók bruttó bére 2017 óta 16 százalékkal nőtt, 260 ezer forintra.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.