szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába állt vissza a termelés a hónap második felétől, ez sem tudta kompenzálni a leállásokat.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

2020 áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel közölt első becsléséből. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 36,6 százalékkal csökkent. Egy hónappal ezelőtt a visszaesés 5,6 százalékos volt, munkanaphatástól megtisztítva viszont már 10 százalékos. Akkor azt írtuk, hogy ilyen mértékű visszaesés havi bontásban még nem volt, amióta a statisztikai hivatal ilyen adatokat közöl – a mostani számoknál ez már nem is kérdés. Virovácz Péter, az ING elemzője azt is megjegyezte kommentárjában: olyanra sem volt még példa, hogy két egymást követő hónapban két számjegyű volt a visszaesés.

A termelési adatok hátterében a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok állnak. Bár a statisztikai hivatal részletes adatokat még nem közölt, azt jelezte, hogy a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül csak a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás. Mindezt úgy, hogy a termelő cégek nagy része a hónap második felében már visszaállt.

A termelés az év első négy hónapjában 9,2 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 30,5 százalékkal visszaesett.

Virovácz Péter azt is megjegyezte: májusban már korrekció várható, ám az év eleji termelési szintek elérésére nem számíthatunk rövid távon, hiszen sok esetben a korábban három műszakos termelés jelenleg csak egy műszakban zajlik. Ennek oka az ellátási láncok továbbra is fennálló zavara és a keresletkiesés. A korrekció mértéke határozhatja majd meg, hogy milyen mély visszaeséssel kell számolni az év egészében.

A KSH péntek reggel egy másik fontos áprilisi adatot is közölt, amely szintén jelzi, mennyire tragikusan hatott a magyar gazdaságra is a koronavírus-járvány okozta leállás. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma 97 százalékkal esett vissza az év negyedik hónapjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!