szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor március elején fogalmazott így, és jóslata be is jött a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

2020 áprilisában a külföldi vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken az előző évihez képest 99 százalékkal esett vissza, a belföldiek esetében pedig 95 százalékos volt a csökkenés – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Összesítve a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 97 százalékkal kevesebb volt, és mindössze egymilliárd forintot tett ki.

A szálláshelyekre összesen háromezer külföldi érkezett, ők 17 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi hotelekben, vendégházakban.

A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év áprilisi értékének az 1 százalékát sem érte el.

A belföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 95 százalékkal csökkent. A belföldi vendégszám 18 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 52 ezer volt. A vendégéjszakák közel felét panzióban töltötték el, így ebben a szállástípusban az átlagosnál kisebb, 81 százalékos volt a visszaesés. A hónapban 1297 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a szálláshelyek felében nem volt vendégforgalom.

Ami az év első négy hónapját illeti: január-áprilisban a kereskedelmi szálláshelyek összesen az előző év azonos időszakához képest 43 százalékkal kevesebb, 4,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. Ez fele-felerészben volt magyar és külföldi vendégforgalom. A bevétel 39 százalékkal csökkent, és 83 milliárd forintot tett ki – ebből tehát mindössze egymilliárd forint jött be áprilisban.

A koronavírus-járvány már márciusban is éreztette hatását a turizmusban: a KSH egy hónappal ezelőtt közölt adatai 65 százalékos visszaesést mutattak az év harmadik hónapjára. Mindezt ráadásul úgy, hogy rendkívül jó volt az évkezdés: idén januárban a külföldi vendégek által a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma a naptárhatással kiigazított adat szerint 15 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Egy jó augusztusi keddért már ölik egymást - így indul újra a hazai vendéglátás

Majdnem három hónap kényszerszünet után újranyitott Budapest talán legismertebb vendéglátóhelye, a New York kávéház. Egy ilyen bizonytalan helyzetben azonban éppen ez jelenti az igazi kockázatot – vallja Kőrössy Zoltán, a patinás kávéházon kívül több szállodát és rendezvényhelyszínt üzemeltető Eventrend alapító-tulajdonosa, akivel az ünnepélyes megnyitó után beszélgettünk. Szó esett arról, mire számítanak a nyáron, és kiderült, mitől tartanak leginkább a wellnesshotelekbe visszatérő vendégek.