szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dolgozók állítása szerint vizet és élelmet sem kapnak.

Csendben, a járdán üldögélve demonstrál 42 indiai vendégmunkás a szerbiai Kraljevo város polgármesteri hivatala előtt, írja a Mérce a szerb baloldali Mašina a helyi Kraljevo Online híradása alapján.

A portál arról számolt be, hogy a munkások olyan, szerb nyelvű táblákat tartanak fel, mint „Sem víz, sem élelem (nincs)!" és „A társaság 15 napja nem ad nekünk rendes élelmet.”

A Mérce hivatkozik a városháza tájékoztatására, amelyből kiderült, az Indiából érkező építőmunkások egy Nikolić nevű építkezési alvállalkozónál dolgoznak ideiglenes szerződéssel, ez a cég hivatalosan egy amerikai társaság, az IDEA Capital tulajdona, és évek óta ismert arról, hogy az indiai szubkontinensről szállít olcsó munkaerőt Szerbiába építkezésekhez.

A Danas nevű szerb online hírportál információi szerint egy másik indiai munkáscsoport a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszán dolgozott, a cég pedig két és fél havi bérüket nem fizette ki, így csupán fejenként 5000 dínár (14.800 forint) „zsebpénzzel” küldték őket haza.

A szerbiai szakasz kínai és orosz finanszírozással készül, és az ott dolgozó munkások nagyobb része az Istinomer szerb portál ugyancsak januári riportja szerint is éppen indiai és főleg a Nikolić alkalmazásában állnak. Télen jobbára fűtetlen, zsúfolt barakkokban laktak, és a fizetésük nagyon rendszertelenül érkezett meg. Ugyan a Szerbiában elvileg keresett 320 eurós alapbérük indiai mércével mérve nagyon magas, de az ígéretek ellenére ezzel a cég rendszeresen tartozik a folytonosan cserélődő, kölcsönzött külföldi munkásoknak.

Mind Orbán Viktor, mind pedig a szerb elnök, Aleksandar Vučić számára kiemelt projektnek számít az elvileg fővállalkozóként kínai óriáscégek és kínai hitel segítségével felújítandó Budapest-Belgrád vasútvonal.

Míg eredetileg a 2020-as költségvetésben Magyarország 61 milliárd forintot szánt a projektre, addig május végén az derült ki, a koronavírus után felállított „Gazdaságvédelmi alap” terhére további óriási pénzösszegeket csoportosítottak át a projektre, így az már hivatalosan 143 milliárdot tesz ki az évben, emellett pedig 750 milliárd forintos kínai hitelből épül a teljes beruházás. Szél Bernadett képviselő az ügyben akkor hűtlen kezelés miatt feljelentést is tett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak