szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely miniszter korábban úgy fogalmazott: a reptér visszaszerzése helyes célkitűzés.

Egy magyar cégekből álló konzorcium ajánlatot tett a Budapest Airportra, amelynek üzemeltetési és vagyonkezelési jogát régóta szeretné visszaszerezni a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök – írta meg a Bloomberg.

A konzorcium tagja állítólag a Mol is, az ajánlattévőket pedig Jellinek Dániel közgazdász, az Indotek Group alapítója, többségi tulajdonosa és vezérigazgatója képviseli. A cikkben megjegyzik, hogy Jellinek korábban Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt. (A hvg.hu keresi Jellinek Dániel, hogy erősítse meg vagy cáfolja a Bloomberg állítását. Ha válaszol, cikkünket frissítjük.)

Az ajánlat pontos összege nem ismert. A Bloomberg szerint a reptér jelenlegi, külföldi tulajdonosai nem akarnak megválni a Budapest Airporttól. Legalábbis (hivatalosan) nem merült fel terv arra vonatkozóan, hogy az érintettek eladnák azt. Orbán ugyanakkor régóta vágyik rá, hogy a Budapest Airport jogkörei újra magyar kézbe kerüljenek.

Az államnak vannak érdekeltségei az iparágban, hiszen nem olyan régen 90 százalékos részesedést szereztek a sármelléki repülőteret üzemeltető Hévíz–Balaton Airport Kft.-ben. A Balaton-közeli repülőtér elsősorban charterjáratokat fogad, jellemzően német és orosz turistákkal.

A Budapest Airport bevételei jelentősen nőttek az utóbbi időben, 2019-ben már több mint 300 millió euró bevételük volt. A világot sújtó koronavírus-járvány miatt azonban nagyot zuhant az utasok száma, a visszaesés pedig lehetőséget jelenthet Orbán szövetségeseinek – legalábbis így látja a Bloomberg.

A magyar kormány szándékát jól mutatja, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik korábbi Kormányinfón azt mondta, hogy “a reptér visszaszerzése helyes célkitűzés”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

A túlélésért küzdenek a boltosok Ferihegyen

Elképesztő mértékben visszaesett a forgalom a koronavírus magyarországi megjelenése óta. Átlagosan az üzletek harmada most is zárva van, de akadnak, akik egy pillanatra sem csuktak be, illetve időközben újra kinyitottak. Körbenéztünk Ferihegyen, hogyan fest a reptér a járvány második hullámának idején.

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

"Egyre inkább hiszek abban, hogy lehetünk szabadok" – Rohonyi Barnabás, az SZFE tanköztársaság moderátora

"Egyre inkább hiszek abban, hogy lehetünk szabadok" – Rohonyi Barnabás, az SZFE tanköztársaság moderátora

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Varga Judit is elkapta a koronavírust