szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Továbbra is jelentős visszaeséssel számol idén a kommunikációs iparág a járvány miatt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Idén 55,6 milliárd forint tűnhet el a médiapiacról, a teljes kommunikációs iparág pedig 148,8 milliárd forintos visszaeséssel számolhat az idén 

– derült ki a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a Scores Group kutatóintézet kérdőíves Barométer kutatássorozatából.

A kutatás során azt igyekeztek felmérni, hogy milyen hatással volt a koronavírus-járvány okozta válság a kommunikációs szakmára, annak bevételeire, illetve hogy megismerjék a piac jövőbeli kilátásait, az iparág szereplőinek javaslatait. Az első adatfelvétel április-május fordulóján készült, az aktuális lekérdezés augusztusban és szeptember elején, a második hullám berobbanása előtt zajlott, harmadik szakaszát pedig november végére tervezik. Az első adatfelvételben 386, a másodikban 359 cégvezető vett részt, elsősorban a szövetség tagvállalatai vagy a társszövetségek képviselői válaszoltak, de bekapcsolódtak egyéb iparági szereplők is.

A májusi prognózisban előre jelzetthez képest ugyan kisebb mértékű csökkenést jósolnak a válaszadók, de iparági szinten még mindig nagyon jelentős piaci esésre számítanak:

a 2019-es médiatorta 245,08 milliárdról idén 189,48 milliárdosra apadhat szerintük, miközben az ezt is magába foglaló teljes kommunikációs piac 467,96 milliárdról 319,16 milliárdosra csökkenhet tavalyhoz képest.

Az iparág üzleti helyzetének romlási esélye továbbra is fennáll, de az előző felmérés 76 százalékához képest már csak a válaszolók 53 százaléka számol ezzel a forgatókönyvvel. Stagnálásra negyedannyival többen számítanak, javulásra pedig a felmérés 4 százalékához képest már 10 százalék lát esélyt. A legborúlátóbbak az ügynökségek.

A válaszadók 96,8 százaléka szerint az ágazatnak továbbra is szüksége lenne célzott kormányzati segítségre.

Azok aránya, akik a munkavállalók fizetésének részleges átvállalását látnák szívesen, a tavaszi 60 százalékról 44 százalékra csökkent, vagyis feltehetően már nem bíznak a cégvezetők ebben a lehetőségben. A kormányzati segítségre leginkább az ügynökségek részéről mutatkozna igény, nekik 92 százaléka a járulékterhek csökkentését szeretné. Az állami költések szintjének emelését pedig leginkább a médiatulajdonosok igényelnék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András Gazdaság

Sejteni lehetett, hogy a Médiapiacra is feni a fogát a Fidesz

Vállaltan fideszes kézbe került a három médiapiaci szaklap egyike, a Médiapiac. Az új tulajdonos azonnal megvált a teljes szerkesztőségtől, ám a hatalomátvétel nem érte meglepetésként a szakmát. Egy ideje már benne volt a levegőben, hogy a NER megszerzi magának a Médiapiacot, miután a lap egy korábbi tulajdonosa, az Observer korábban szintén kormányközeli kézbe került.

Csak másfél évig tervez az új szerb kormánnyal Vucic, aztán új választásokat akar

Csak másfél évig tervez az új szerb kormánnyal Vucic, aztán új választásokat akar

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria

Gulyás: Orosz vakcinát is vehet Magyarország, jövőre is 800 ezer marad a cafeteria