szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kínai cégek európai beruházásai a koronavírus-válság ellenére sem állnak le, sőt van, aki szerint most jött el az idő a terjeszkedésre.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

"Milánóban megnyílt szeptemberben a Spazio Lenovo, ez a cég zászlóshajója Európában. Tavasszal pedig Magyarországon nyitunk gyárat, amely kiszolgálhatja a fogyasztóinkat egész Európában" – mondta a China Dailynek Gina Csiao, a Lenovo alelnöke. A döntés annyiban nem meglepő, hogy a világjárvány ideje alatt az emberek sokkal több időt töltenek otthon, sokan home office-ban dolgoznak vagy tanulnak, ezért nagy a kereslet a cég termékeire.

De a lap összeállítása szerint nem ők az egyetlenek: az Európára jellemző kiszámítható és biztonságos üzleti környezet és az ehhez kapcsolódó „kedvező politikai feltételek” ugyanis erre ösztönzik a kínai cégeket, miközben az USA-val való kereskedelmi háború miatt egyre inkább elfordulnak az Egyesült Államoktól – mondja He Yun, a hunani államigazgatási egyetem professzora.

A folyamat már tavaly is látható volt, akkor az egy évvel azelőttihez képest 59,6 százalékkal többet, 10,52 milliárd eurót költöttek a kínai cégek az öreg kontinensen, főleg Hollandiában, Svédországban, Németországban és Nagy-Britanniában fektettek be.

A szakértő szerint a fenti említett feltételek miatt a pandémia utáni fellendülésben döntő szerep juthat Kínának. Ezt pedig elősegítheti az a kétoldalú beruházásvédelmi egyezmény az EU és Kína között, mely pontosan meghatározza a külföldi cégek működési feltételeit a másik piacán. Ugyanakkor nem lesz egyszerű: miközben a kínai cégeknek az európai kultúrát és tárgyalási stílust kell jobban megismerniük, ugyanez igaz visszafelé is – véli.

A Roland Berger Kína szakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy változóban van a kínaiak európai működése: korábban vegyes vállalkozásokat hoztak létre, most már önálló beruházásokban gondolkodnak és gyárakat építenek, logisztikai központokat hoznak létre, sőt a kutatás és fejlesztés egy részét is Európában végzik. Ily módon a kínai cégek sokkal több új munkahelyet teremtenek az európai államokban, amivel ők is vonzóbb befektetőkké válnak.

Hollandiában már Kína a második legnagyobb külföldi befektető – közölte a China Dailyvel a külföldi befektetésekkel foglalkozó holland ügynökség kínai osztályának vezetője, aki szerint sok kínai vállalat Hollandiát tekinti ugródeszkának egész Európa felé. Ez rossz hír az Orbán-kormánynak, amely évek óta nagyjából eredmény nélkül próbálkozik a keleti nyitással és azzal, hogy Kína számára Magyarország legyen az első állomás: ezért is épül a trieszti kikötő és a Belgrád–Budapest vasútvonal, noha szakértők szerint egyik beruházásnak sincs közvetlen gazdasági haszna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk

Egy kisebb szerkesztőség dolgozik azon, hogy Szijjártó Pétert nagyon fontos embernek lássuk

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között