szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orosz államfő nem vehet igénybe engedélyezetlen oltást, ugyanakkor a tesztfázisban lévő vakcinával már oltják az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat. A vakcina vizsgálatához minták érkeztek Magyarországra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Még nem kezdtük el a tömeges oltásokat, az államfő pedig nem vehet részt oltási programban önkéntesként. Lehetetlen lenne” – közölte Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő egy arra vonatkozó kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beoltatta-e már magát. „Az elnök nem vehet igénybe engedélyezetlen vakcinát” – tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint.

Bár Oroszországban a vakcinák még csak az engedélyeztetési eljárás alatt vannak, az egészségügyi dolgozókat, tanárokat, állami tisztviselőket már elkezdtek beoltani. A 68 éves Putyin kora miatt a magas kockázatú csoportba esik. Természetesen logikus, hogy az államfő ne vegyen igénybe még csak kísérleti fázisban lévő vakcinát, de nem világos, ez mitől volna „lehetetlen” – a hírek szerint a tesztelésbe már október végén bevonták a 60 évnél idősebb korosztályt.

Vlagyimir Putyin szeptember végén telefonon azt mondta Mun Dzsein dél-koreiai elnöknek, hogy beoltatja magát az orosz vakcinával, és ellátogat Dél-Koreába – legalábbis a dél-koreai elnöki hivatal beszélgetésről kiadott közleménye szerint ezt ígérte. Igaz, azt nem mondta, mikor oltatja be magát.

A Szputnyik V névre keresztelt vakcinából már megérkeztek az első minták Budapestre, a kormány azt tervezi, ha a hazai vizsgálatokon biztonságosnak és hatásosnak bizonyul, akkor importálni fog belőle, illetve licenc alapján gyártani is. Az Európai Bizottság ugyanakkor aggodalmát fejezte ki emiatt, az unióban ugyanis nem lehet olyan vakcinát forgalmazni, amit nem engedélyezett az uniós hatóság.

Orbán Viktor kormánya egy kiskapu használatával esetleg megkerülheti az uniós korlátozásokat, az EU-s jog ugyanis lehetőséget ad engedélyezetlen vakcinák ideiglenes importjára és terjesztésére vészhelyzetben, „károkozásra alkalmas kórokozók, mérgek, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás feltételezett vagy igazolt terjedése esetén”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X

Videón a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10X

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Orbán: Hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak