szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak a dokumentációt várják a vakcina vizsgálatához, ha az is megérkezik, indulhatnak az elemzések.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután a közösségi oldalára feltöltött videón. Szijjártó Péter közölte: Magyarország az első olyan európai ország, ahová ilyen oltóanyagminta érkezett. Tíz adag jött, nagyon különleges körülmények között szállították őket repülőgéppel, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva.

Azt is hozzátette Szijjártó, hogy a mintákat ilyen hőmérsékleten szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is, ahol a magyar szakemberek fogják tanulmányozni őket. Ők hoznak majd döntést az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében is.

A külügyminiszter szerint az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amikor megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

Az Európai Bizottság csütörtökön bírálta a magyar kormány azirányú tervét, hogy importálja, és esetleg fel is használja a Szputnyik V. nevű orosz koronavírus-vakcinát. Szerintük ez biztonsági aggályokat vet fel, és rombolhatja az oltóanyagokba vetett általános bizalmat.

A Reuters tudósítása szerint példátlan lenne, ha a magyar kormány tesztelné, majd esetleg gyártaná is az orosz vakcinát. „Az a kérdés, hogy egy tagállam valóban beadatna-e a polgárainak egy olyan vakcinát, amit nem vizsgált az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)” – jelentette ki a bizottság egyik szóvivője. A hatályos szabályok szerint az orosz vakcinát nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az EMA jóvá nem hagyta – közölte a szervezet.

Brüsszel óva inti a magyar kormányt az orosz vakcina használatától

Az Európai Unióban nem lehet olyan vakcinát forgalmazni, amit nem engedélyezett az uniós hatóság, de van egy kiskapu, aminek felhasználásával Orbánék behozhatják és terjeszthetik az orosz oltóanyagot. Az Európai Bizottság az oltásokba vetett általános bizalmat félti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben