szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020 végére a koronavírus lett a műszaki és tartós cikkek iparának mozgatórugója.

A műszaki cikkek globális piacának 2020 áprilisát követő összezsugorodása és az eladási érték csaknem 25 százalékos csökkenése után úgy tűnt, hogy a koronavírus mindent letarol. Ám nem ez történt: mint a GfK Hungária piackutató cég közleményéből kiderül, az év előrehaladtával a piacok helyreálltak, és végül a koronavírus a műszaki és tartós cikkek iparának mozgatórugója lett.

Magyarországon a műszaki elektronikai termékek (Technical Consumer Goods, TCG) piaca 9 százalékos növekedést ért el 2020-ban a megelőző évhez képest. A fogalom főleg a laptopok, nyomtatók, IT kiegészítők és a háztartási kisgépek miatt nőtt. A GfK szerint a háztartások rendkívül gyors digitalizálásának maradandó hatásai lesznek, ami a tavalyi évben történt, az még sokáig növeli majd a piac bevételeit.

A teljes magyarországi forgalomból már közel 32 százalékot tesz ki az online értékesítés – írják továbbá –, de tavaly voltak olyan hetek és hónapok, amikor ez meghaladta a 40 százalékot is. A legnagyobb európai piacokon (Németország, Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Franciaország) nem a kizárólag online értékesítők voltak a legnagyobb nyertesek, bár ők is 39 százalékkal nőttek. Kimagaslóan teljesítettek a hagyományos kiskereskedelem online boltjai 69 százalékos növekedésükkel. Mivel sok fogyasztó hű maradt a már ismert üzleteihez, ennek eredményeként néhány lezárási hét során a növekedési ráta elérte a 200 százalékot is.

Globálisan egyértelmű megosztottság látszik ugyanakkor a fejlett és a feltörekvő régiók között. Európa és a fejlett ázsiai régiók piaca 8 százalékos értéknövekedéssel zárta az évet, míg a feltörekvő piacok értéke Ázsiában és Latin-Amerikában 4 százalékkal csökkent 2019-hez képest. A 2020 januárjában elsőként érintett Kína is hozzájárult ehhez a negatív eredményhez. Kínában az év előrehaladtával a piaci fellendülés felgyorsult, de összességében nem volt képes kompenzálni a veszteségeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit

Akkora volt a felháborodás, hogy mégsem tartják meg a 10 ezer fős hollandiai tesztpartit

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos