szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Mennyi pénzt ér meg egy vezérigazgató?

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az 1,3 millió fontos alapfizetés 650 százalékára növekedne Pascal Soriot elnök-vezérigazgató részvénybónusza az eddigi maximum 550 százalékról – számol be róla a Guardian, hozzátéve, hogy ezt több, a cégnél működő tanácsadótestület is ellenzi.

De nem ez az egyetlen változás: 200-ról 250 százalékra emelkedne a tervek szerint Soriot éves bónusza is az AstraZenecánál. Ezt is ellenzik a tanácsadó testületek, melyek arra biztatják a részvényeseket, hogy vétózzák meg ezt az "obszcén mértékű emelést".

A francia főnök több mint 15 millió fontot vágott zsebre tavaly és tavalyelőtt. Azért ilyen sokat, mert ő szervezte újra az AstraZeneca gyógyszerrészlegét. A részvényesek morogtak, de sikerült lenyomni a torkukon a nagy főnöki fizetést és bónuszt, ami pénz mellett részvény is jelentett.

Az Astra Zeneca szóvivője így nyilatkozott erről: "Mi az eredmények alapján fizetjük a főnököket. A részvényesek csaknem 300 százalékkal növelhették a bevételeiket az elmúlt nyolc évben. Így pedig nem csak a vezérigazgató járt jól.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!