Miközben a tv2 múlt heti botránya óta egyre hangosabban zajlik a vita a hazai roma közösség médiabeli reprezentációjáról, pénzügyi nehézségeire hivatkozva hétfőn felfüggesztette szerkesztett műsorainak sugárzását a hazai roma közösség egyetlen rádióadója, a budapesti Rádió C, s munkatársainak egy részét fizetés nélküli szabadságra küldte. Ön szerint életben marad-e a legnagyobb hazai kisebbség adója?

A Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkársága 6 millió forintos támogatást nyújtott krízisalapjából a Rádió C-t működtető társaságnak - közölte a felfüggesztésről szóló bejelentés másnapján Teleki László államtitkár, azt azonban egyelőre nem tudni, a már februárban elnyert támogatás mire lesz elegendő, hiszen maga az államtitkár is elismerte, a rádió ötször ekkora összeget kért; az adó műsorszolgáltatásának felfüggesztését indokló közlemény szerint pedig az év hátralévő részére hetvenmillió forintra lenne szüksége a rádiónak.
Kerényi György, a 2001 októberében indult Rádió C főszerkesztője a roma rádió létét annak idején úgy jellemezte, mint ami "a cigányság számára a rendszerváltást jelentheti a médiában". A Rádió C már létrejötte pillanatában feszült helyzetbe került, hiszen a Tilos Rádió tavaly tavasszal vele szemben maradt alul a 88,8 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton, s a döntést a Tilos - noha hangsúlyozottan nem a Rádió C, hanem az ORTT döntése ellen volt kifogása - meg is támadta a bíróságon. Később a Rádió C-vel épp egy roma vezetőnek, Horváth Aladárnak (Roma Polgárjogi Alapítvány) akadt konfliktusa: ő a sajtóban támadta a rádiót, azzal vádolva Kerényit és csapatát, hogy - nagyobb támogatások reményében - Fidesz-közeli embereket vettek be a Rádió C-t működtető kht tulajdonosai közé .
Egy tavalyi felmérés szerint a Budapesten élő roma lakosság hatvan százaléka hallgatja a rádiót, mégsem világos, eltartja-e (legalább részben) rádióadóját a roma közösség, vagy a hazai reklámpiac lát-e bennük fizetőképes fogyasztókat. Miközben a Rádió C kinyilvánította, egyre kevésbé akar függeni az állami, pályázati pénzektől, egyre inkább piaci szereplőként szeretne megélni, reklámbevételekben nem mutatkozott meg a magas hallgatottság. Meglehet, azért, mert a reklámozók nemigen tudtak mit kezdeni a Rádió C-vel, vagy amikor hirdettek, görcsösen kezdeni akartak vele valamit, s nem fogadták el, attól, hogy más etnikai összetételű közönséghez beszélnek, nem kell másképpen beszélniük: emlékeztesen szerencsétlenül sikerült a Matáv Csevegő díjcsomagjának kifejezetten romáknak szánt rádióreklámja a cigánynótába és álnépköltésbe öntött tarifacsökkentésről.
Mintha a roma rádió a hazai média- és reklámpiac lakmuszpapírja volna. Egy olyan országban, ahol a Bazi nagy roma lagzi jelenti a roma közösség legszámottevőbb média-jelenlétét, ön szerint életben marad-e roma közszolgálati műsoraival és roma zenéjével a Rádió C?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet